Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Er is een tekort aan medicijnen in de botika’s op Bonaire.

F14 BON medicijnenDit schrijft het Papiamentstalige ochtendblad de Èxtra. Naar verluid wordt patiënten gevraagd op een later tijdstip terug te komen of om bij de huisarts langs te gaan om een ander, soortgelijk, medicijn van een ander merk te laten voorschrijven.
Een tekort aan bepaalde medicijnen is niet iets wat alleen op Bonaire voorkomt. Ook in Nederland kunnen apothekers geregeld niet het medicijn leveren dat op het recept wordt voorgeschreven, zo bleek vorige week uit een uitzending van Nieuwsuur. Het tekort aan medicijnen blijft maar oplopen en dat terwijl Nederland op dit moment al een tekort aan meer dan vijftienhonderd medicijnen telt. Dat leidt steeds vaker tot lege schappen. Wachttijden op geneesmiddelen variëren van twee maanden tot zelfs twee jaar. Volgens Carla Hollak, internist werkzaam bij Amsterdam UMC en oprichter Medicijn voor de Maatschappij, komt dit onder meer omdat er in Nederland nog weinig fabrieken staan die de benodigde geneesmiddelen fabriceren. Maar ook het tekort aan grondstoffen vormt volgens haar een steeds groter probleem.
Aangezien Bonaire voor medicijnen afhankelijk is van levering vanuit Nederland is het dus niet zo verwonderlijk dat ook op het eiland nu sprake is van schaarste. Fundashon Mariadal bevestigt aan de Èxtra dat niet alle medicijnen momenteel op voorraad zijn maar zegt dat ze haar uiterste best doet om de klanten toch van een medicijn te voorzien. Dat kan wel een ander medicijn zijn dat ze gewend zijn maar het heeft dezelfde werking. Vandaag is er een persconferentie waarin Mariadal tekst en uitleg geeft.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).