Al het nieuws

Campagne mikt op mensen die weten waar ze aan beginnen

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire groeit hard, harder dan het eiland zelf aankan. Daarom zijn de directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) samen met adviesbureau Link ERS een campagne gestart om de juiste professionals naar Bonaire te halen.

BONlinkers2De campagne wil een eerlijk beeld geven van werken op Bonaire, want alleen zo worden volgens de initiatiefnemers de juiste professionals aangetrokken.
De campagne mikt op mensen met de juiste mentaliteit die weten waar ze aan beginnen. ,,Want ja, je komt terecht op een zonnig eiland met helderblauw zeewater. Maar nee, de situatie is niet gemakkelijk”, aldus Link ERS in een persbericht. ,,Uit de database komen straks de juiste matches met toekomstige functies en projecten op basis van mentaliteit, kennis, ervaring, interesse en beschikbaarheid. Het doel is verbetering van de kwaliteit van leven op Bonaire.“ Volgens Roy Martina, directeur directie R&O, is er veel werk en wordt het alleen maar meer. ,,Werknemers hebben te veel werk. De balans is weg en mensen vallen uit. De kwaliteit daalt zonder dat we het willen en dat mag niet. Op onze afdelingen nemen we nu stappen om de directie R&O beter te laten functioneren”, aldus Martina. Er is een tekort aan uitvoeringskracht op Bonaire. Er zijn te weinig deskundige mensen om de groei van het eiland bij te houden. Het klinkt gemakkelijk om Nederland om hulp te vragen maar volgens de initiatiefnemers is het vaak beter om zoveel mogelijk zelf te doen. ,,Dat is goed voor de eigenwaarde en zorgt voor betrouwbare groei. Organisaties moeten wel moderniseren want ze kunnen niet wachten tot het niet meer anders kan.”
De vraag was hoe de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. ,,Door in de campagne eerlijk te zeggen waar het op staat. Mooie verhaaltjes vertellen over Bonaire is leuk, maar daar heb je niets aan. Natuurlijk zijn er hard mensen nodig, maar wel de juiste mensen graag. Anders kom je nog geen stap verder. Dus we beginnen met eerlijk zijn over Bonaire”, aldus Damaly Linkers, projectleider van Link ERS en bedenker van de campagne. Bonaire wil al decennia lang de eilandskinderen terughalen maar slaagt daar niet echt in. Het gaat om Caribische professionals die op de eilanden geboren en getogen zijn maar in het buitenland gingen studeren. Velen zijn daar blijven wonen maar juist zij kennen de eilandcultuur goed en ze spreken de talen van Bonaire. ,,Eilandskinderen zijn een gezonde keuze en ze blijken vaak de juiste persoon voor belangrijke schakelfuncties. Maar eilandskinderen zijn niet de enigen die nodig zijn.” De campagne is volgens Linkers bedoeld om mensen naar Bonaire te halen die beseffen dat ze op een plek terechtkomen met een moeilijk verleden en verschillende achtergronden. ,,Er moet keihard gewerkt worden aan een betere omgeving waar je fijn en veilig kunt werken. En waar je kunt toepassen wat je ergens anders geleerd hebt, of je nu een eilandskind bent of niet. Maar je verhuist niet naar een ander land om jouw manier van denken op te dringen, maar om je visie te verruimen. Daarom ligt de focus van de campagne op de juiste mentaliteit van mensen.”
Sebe Buitenkamp, manager bij het directoraat-generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van IenW, zegt blij te zijn dat er proactief gezocht wordt naar professionals. ,,Uiteindelijk is het doel om uitvoeringskracht naar het eiland te halen, maar ook kennis zodat het openbaar lichaam professioneel zijn werk kan doen. We beseffen goed dat we veel van het eiland vragen maar we willen ook een helpende hand bieden. Deze samenwerking is hier een voorbeeld van”, aldus Buitenkamp.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.