Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De geldigheidsduur van de Visitor Entry Tax wordt verlengd om het zogeheten ‘eilandhoppen’ en familiebezoek aan de andere eilanden niet te belemmeren.

bontoeristenbelOok komt er een lager tarief voor geboren Bonairianen in het buitenland en wordt er een uitzondering gemaakt voor medische uitzendingen met ZVK-verwijzing. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) heeft in navolging op de verordening van de nieuwe toeristenbelasting een wijzigingsvoorstel met deze strekking ingediend bij de eilandsraad. Hiermee lost het OLB zijn belofte in om de Visitor Entry Tax binnen zes maanden te evalueren.
Met de taks zijn de heffingen die voorheen geïnd werden via de accommodaties en autoverhuurbedrijven komen te vervallen. De nieuwe toeristenbelasting wordt direct geïnd bij de bezoekers. De belasting is van toepassing voor alle niet-ingezetenen van Bonaire die naar Bonaire reizen, met uitzondering van Bonairiaanse studenten die in het buitenland studeren. De groepen waarvoor de belastingheffing geldt, de geldigheidsduur en de hoogte van het tarief zijn geanalyseerd gedurende de evaluatie.
,,Het voorstel dat ingediend wordt bij de raad speelt in op een aantal tijdens de evaluatie naar voren gekomen punten”, aldus gedeputeerde Hennyson Thielman. Door de geldigheidsduur van de belasting te verlengen wordt het zogeheten ‘eilandhoppen’ en familiebezoek weer mogelijk zonder dat er bij terugkomst op Bonaire opnieuw moet worden betaald. Bonairianen die in het buitenland wonen, gaan, als het aan het bestuurscollege ligt, een lager tarief betalen. De opgenomen verbeterpunten in het advies aan de eilandsraad zijn gedaan in samenspraak met Bonhata, TCB en de afdelingen financiën, JAZ en economische zaken. Ook is er advies ingewonnen bij de IND en Burgerzaken. Het advies heeft geleid tot een wijzigingsvoorstel om de verordening op een aantal onderdelen te verbeteren waarbij volgens het BC goed is gekeken naar de uitvoerbaarheid van het voorstel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.