Al het nieuws

Meer dan honderd milliliter regen in korte tijd is teveel voor het eiland

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire is in de nacht van maandag op dinsdag overvallen door een zeer heftig onweer.

F09BON Noodweer 1Plaatselijk viel meer dan honderd millimeter water en verschillende wijken kwamen zonder stroom te zitten. Het ziekenhuis was gisteren alleen open voor noodgevallen en plaatsvervangend gezaghebber Nolly Oleana besloot om de scholen in verband met het slechte weer een dag dicht te houden.
Niemand kan het gemist hebben en vanaf een uur of drie ’s nachts werd er over niets anders gepraat op internet. De hemel leek soms wel continu verlicht, zo snel volgden de bliksemflitsen elkaar op. De donderslagen deden de huizen trillen en de regen kwam met bakken uit de hemel. Wat het allemaal moeilijker maakte was het feit dat de wind tijdens het onweersfront steeds sterker werd en uit het zuidwesten kwam. Gisterochtend vroeg kwam Oleana meteen met een update. ,,Vanmorgen om zeven uur is de Emergency Support Function (ESF) groep bij elkaar gekomen en om elf uur komt de groep opnieuw bij elkaar. Er is afgelopen nacht ongeveer honderd milliliter water gevallen en de verwachting is dat er gedurende de dag meer regen komt”, aldus Oleana die zei zich niet te kunnen herinneren dat er ooit zoveel water in zo’n korte tijd was gevallen. Doordat er al geruime tijd veel regen valt was de wateroverlast volgens hem aanzienlijk. Hij liet weten dat meldingen van overlast geïnventariseerd werden en riep op om elkaar te helpen wanneer dit nodig is. Gedurende de ochtend werden steeds meer straten en delen van wijken afgesloten omdat het water zo hoog stond dat rijden onverantwoord werd geacht. Een dam bij Amboina stroomde over en dat zorgde voor overlast in de wijk. Het water stroomde de tuinen in en een fietser werd bijna weggespoeld door het water.
Oleana riep om twaalf uur ’s middags de inwoners op om voorzichtig te zijn wanneer ze de deur uit moesten. ,,Op straat ligt er van alles. Door het water zijn zand, stenen, modder en soms zelfs onderdelen van auto’s op de weg niet te zien”, aldus Oleana die het verzoek deed om niet te hard te rijden omdat de golfslag veel overlast veroorzaakt voor de mensen in de buurt. ,,Blijf thuis als je niet perse weg moet zodat de hulpdiensten hun werk naar behoren kunnen doen.” Aan het einde van de middag waren er nog steeds delen van het eiland afgesloten voor het verkeer maar op veel plekken was het aardig opgedroogd en bleef de modder op straat achter.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).