Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Terwijl de voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe havenproject bij Black Rocks doorgaan, kondigt de overheid van Saba aan dat de eerste fase van het upgraden van de bestaande haven van Fort Bay in januari 2023 zal beginnen.

F14 BES haven1Zodra de nieuwe haven van Black Rocks is gebouwd, blijft de haven van Fort Bay in gebruik als haven voor vracht. Onderdeel van het totale havenproject is het upgraden en repareren van de bestaande havenfaciliteiten in Fort Bay. In het kader van de werken wordt de hoofdpier hersteld en zullen er reparaties plaatsvinden aan de kop van de pier en aan de roll-on-roll-off-pier. De herstellingswerken worden zo gepland dat de vrachtschepen en de veerboot nog steeds gebruik kunnen maken van de haven. De werken starten pas in januari omdat tot die tijd evenementen gepland staan bij de haven. Om vertragingen bij de bouw te voorkomen is bovendien besloten om pas te beginnen als de materialen, zoals de bolders, op het eiland zijn.

Het voorbereiden van de bouw van een nieuwe haven is volgens de overheid een langdurige, zeer gecompliceerde en uitdagende aangelegenheid. Dit geldt met name voor Saba, waar de geofysische omstandigheden niet echt meewerken, de beperkingen van een zeer klein eiland een grote rol spelen en orkaanseizoenen in aanmerking moeten worden genomen. Het referentieontwerp dat vooraf gaat aan het definitieve ontwerp bevindt zich inmiddels in de laatste fase. Het wordt gebruikt voor de openbare aanbesteding van het project en is op maat gemaakt, aangepast aan de complexe lokale situatie. ,,Deze situatie wordt nog gecompliceerder gemaakt door de deining van de zee en het feit dat Saba in de orkaangordel ligt”, aldus havenprojectmanager Mario Prak. ,,De deining maakt het moeilijker om het maritieme deel van de nieuwe haven aan te leggen, wat effect heeft op de verwerkbaarheid van de caissons.”

Er is volgens gedeputeerde Bruce Zagers veel opwinding over wanneer de bouw van de nieuwe haven daadwerkelijk zal beginnen. ,,Hoewel ik deze gevoelens deel, is het belangrijk dat de nodige planning wordt gedaan. Dat kost tijd. We zullen maar één kans hebben om deze nieuwe haven te bouwen, dus het is van het grootste belang dat alle voorzorgsmaatregelen worden genomen en dat we het de eerste keer goed doen”, aldus de gedeputeerde. Omdat er lokaal geen gespecialiseerd zwaar bouwmateriaal beschikbaar is, zal alles naar Saba moeten worden gebracht, en dit vereist een zorgvuldige planning en het project vereist een volledig nieuwe infrastructuur op een locatie waar voorheen niets was. ,,Dit is wat we een Greenfield-project noemen, een volledig nieuw project waarbij je helemaal opnieuw begint”, zegt projectmanager Prak.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.