Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Er gaat geen geld van het Rijk naar Bonaire voor de bestrijding van sargassum zeewier.

F16 BES sargassum 2Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties in haar antwoorden op vragen bij haar begroting, die woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld.
Het toenemende probleem met het schadelijke wier is een zaak voor het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). ,,Er zijn in 2022 geen middelen door het openbaar lichaam aangevraagd voor de aanpak van sargassum en geen middelen door het Rijk daarvoor verleend.” In hoeverre de vragensteller vindt dat Van Huffelen de financiële hulp spontaan had moeten aanbieden zal woensdag tijdens de begrotingsbehandeling moeten blijken.
Op dit moment wordt de bestrijding van sargassum betaald door Stinapa, dat het mariene natuurpark beheert. ,,Voor de financiering van de uitvoering van deze beheertaken door Stinapa is een toegangsheffing voor de natuurparken ingesteld, de beheerorganisatie int deze toegangsheffing”, stelt Van Huffelen droogjes vast.
Ook voor 2023 heeft Bonaire geen middelen gevraagd van het Rijk voor de bestrijding van sargassum, schrijft de staatssecretaris in haar antwoord op een vervolgvraag. Wel is er met Bonaire overleg over de inzet voor het komende jaar, maar het is haar op dit moment niet bekend welke concrete activiteiten staan gepland en over hoeveel geld het gaat.
Wel gaat er nog steeds geld naar de erosiebestrijding op Sint Eustatius. Dit was bedoeld voor het herstel na orkaan Irma in 2017, maar het project is zo omvangrijk dat het nog steeds loopt. In totaal is er een kleine 2 miljoen euro mee gemoeid.
Wat hierbij, en ook elders in de begroting, opvalt is dat het kabinet rekent met een op dit moment onrealistische wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. De 2 miljoen euro voor erosiebevrijding staat in de boeken voor 2,35 miljoen dollar, ofwel een koers van 1,18 dollar voor een euro. Op dit moment is een euro echter minder dan 1 dollar waard. Dat betekent dat Nederland waarschijnlijk een forse tegenvaller te wachten staat voor de begroting Koninkrijksrelaties.
In de vragen van de Tweede Kamer over de begroting wordt vaak gevraagd naar de bekende weg. De meeste gevraagde gegevens zijn terug te vinden in de begroting of in Kamerbrieven van het kabinet. Soms kan Van Huffelen het niet laten de vragensteller daarop te wijzen, zoals bij een vraag naar de bijzondere uitgaven in de komende jaren: ,,Ik verwijs u hiermee graag naar de brief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 28 september 2022 met een overzichtstabel totale Rijksuitgaven Caribisch Nederland 2021-2027 en een overzichtstabel met totale Rijksuitgaven Departementen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.