Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Momenteel bestaat het vermoeden dat de drie belangrijkste stranden bij Lac Bay eroderen en dat de totale waterdiepte van Lac daalt, wat het recreatief gebruik in de hele baai mogelijk negatief beïnvloedt.

F17 BON zorgenStichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) is gevraagd om advies hierover.
Lac Bay is een gebied van groot ecologisch, cultureel en economisch belang op Bonaire. De baai is een gevestigde Ramsar-site en ondersteunt een verscheidenheid aan zeeschildpadden, koninginnenschelpen en flamingo's. Lac Bay is ook een zeer populair recreatiegebied omdat het de belangrijkste locatie is voor windsurfen en kajakken op het eiland. Daarnaast is de baai sterk verweven met de visserijcultuur van Bonaire. Stinapa is gevraagd of sediment op verantwoorde wijze uit Lac Bay kan worden verwijderd, zonder de baai en zijn ecologische, recreatieve en culturele waarden negatief te beïnvloeden. De milieu- en ecologische effecten van het verwijderen van grond uit de baai zijn momenteel onbekend, noch is er een volledig begrip van hoe actief sedimentbeheer het toerisme kan beïnvloeden. Om antwoord te kunnen geven op de aan hen gestelde vraag is Stinapa op zoek naar een adviseur met expertise op het gebied van sedimentdynamiek, waterhydrologie en mariene ecologie. ,,Zijn of haar taak wordt om bestaande informatie vast te leggen, informatielacunes op te vullen en een lijst met potentiële (eco)technologische sedimentbeheeralternatieven te bieden om vervolgens belangrijke besluitvormers te informeren over effectief sedimentbeheer voor Lac Bay”, aldus Stinapa. Het eindresultaat van dit project is een volledig milieueffectrapport (MER) waarin rekening wordt gehouden met alle beschikbare kennis en verschillende scenario's voor het actieve beheer van sedimenten in Lac Bay.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.