Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het Internationale Hof heeft geoordeeld dat het niveauverschil tussen de Nederlandse AOW en de AOV van BES-eilanden gerechtvaardigd is.

bonongelijkheidHet Hof deed vorige week uitspraak in een zaak die al in 2015 was aangespannen door advocaat Michiel Bijkerk namens politicus Will Johnson van Saba.
Bijkerk noemt het verlies in deze zaak een gevoelige klap. ,,Het is nog niet duidelijk wat voor consequenties dit zal hebben. We moeten eerst de ernst van deze beslissing nog goed begrijpen”, aldus Bijkerk. Dat Nederland deze, in zijn ogen, ongelijkheid heeft verdedigd tot aan het Internationale Hof toe en gelijk heeft gekregen, neemt niet weg dat Nederland ongelijkheid tussen Nederlanders in Nederland en Nederlanders in BES heeft verdedigd. Dit terwijl deze in hetzelfde land wonen. Dat zal volgens Bijkerk consequenties hebben. ,,Als Nederland ongelijkheid mag verdedigen en daarin ook nog gelijk krijgt, dan hebben ook wij het recht Nederlanders ongelijk te behandelen. Wij zullen dit diepgaand bestuderen en hierop terugkomen.” Wat hij met deze uitspraak precies bedoeld is onduidelijk.
Het Hof was overigens niet eensgezind. Een van de rechters heeft een afwijkende mening geschreven. In een korte zin vat Bijkerk samen waar het Hof volgens deze rechter fout zit: ,,‘Inequality has been perpetuated under the guise of fairness’ oftewel ongelijkheid mag voortduren onder het voorwendsel van redelijkheid.” Maar rechter Gentian Zyberi berispt zijn collega’s, omdat zij toestaan dat deze ongelijkheid mag voortduren. Hij is het met de beslissing dus niet eens en vindt dat er een eind moet komen aan deze ongelijkheid. ,,Wij zijn blij dat er ten minste één rechter was die de werkelijkheid goed begrepen heeft”, aldus Bijkerk, die zich in het persbericht afvraagt wat ‘we’ nu moeten doen. Hij geeft ook meteen het antwoord op de vraag. ,,We moeten nu allemaal Unkobon steunen. Recentelijk is Unkobon begonnen met een nieuwe zaak die uiteindelijk zal worden voorgelegd aan het Europese Hof. In deze zaak wordt nogmaals verdedigd dat er in één land geen twee niveaus van mensenrechten kunnen zijn. Nu Bonaire een integraal deel van Nederland is, moeten alle mensenrechten worden gelijk getrokken.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).