Al het nieuws

Toeristentax levert veel extra geld en informatie op

Van onze correspondent
Kralendijk - Zowel gedeputeerde Hennyson Thielman als Miles Mercera, CEO van Tourism Corporation Bonaire (TCB), toonden zich gisterochtend tijdens een persmoment op Flamingo Airport tevreden over de eerst maand van de nieuwe vorm van toeristenbelasting. De wachttijden voor aankomende passagiers bleven beperkt en de inkomsten voor het openbaar lichaam Bonaire (OLB) stegen van 250 duizend dollar per maand naar 900 duizend.

F15 BON toeristenbelastingDe nieuwe toeristenbelasting kan zowel online als bij aankomst op Bonaire betaald worden en bedraagt 75 dollar per persoon per keer. Inwoners van de voormalige Nederlandse Antillen betalen tien dollar per keer. Behalve meer geld levert de nieuwe manier van inning volgens Thielman ook een schat aan informatie op over de bezoekers van het eiland en hoelang ze gemiddeld blijven. ,,In de maand juni zijn er 12.550 bezoekers geland op Flamingo Airport uit vooral Europees Nederland en de Verenigde Staten die gemiddeld 14,5 nachten op het eiland verbleven”, zo maakte Mercera vervolgens bekend.

De inkomsten komen volgens Thielman direct binnen op de rekening van het OLB en worden gebruikt om verschillende projecten te financieren, zoals het verbeteren van de infrastructuur op het eiland. ,,Het geld wordt gebruikt voor het opknappen van de visserspier bij Sorobon en voor een plein in het centrum van Kralendijk waar parkeerplaatsen en een speelplaats komt.” De storing op de website waarop de toeristenbelasting online betaald kan worden noemde hij een kinderziekte. ,,Het is snel en adequaat opgepakt en het is snel verholpen.” De nieuwe taks zal deze maand worden geëvalueerd waarbij er ook gekeken wordt naar de klachten die geuit zijn. Zo klaagden mensen die veel tussen de eilanden reizen dat ze iedere keer opnieuw moeten betalen en ook bij Bonairianen die in het buitenland wonen valt het verkeerd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).