Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In het tweede kwartaal van 2022 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 9,4 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was de inflatie nog 9,2 procent. De toename is vooral toe te schrijven aan de oplopende prijzen voor voeding en vluchten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland (CN).

F12 BES inflatieOok op de andere twee eilanden van CN is er sprake van een oplopende inflatie. Op Sint Eustatius nam de inflatie toe van 4,9 procent in het eerste kwartaal naar 7,7 procent in het tweede kwartaal vooral door de oplopende prijzen van voeding, brandstoffen en vluchten. Op Saba stegen de prijzen op jaarbasis met 8,2 procent in het tweede kwartaal van 2022. In het eerste kwartaal was dit nog 6,7 procent en ook op Saba is de stijging toe te schrijven aan de oplopende prijzen van voeding, brandstoffen en vluchten.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 stegen de prijzen op Bonaire in het tweede kwartaal met 1,8 procent. Deze toename wordt met name veroorzaakt door de stijgende prijzen van voeding (2,2 procent). De prijzen van vluchten stegen met 8,5 procent, producten voor het onderhoud aan woningen met 5,5 procent en verzekeringen met 4,8 procent. Consumentenprijzen op Sint Eustatius stegen in het tweede kwartaal met 3,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Voeding met 2,8 procent en vervoer met 12,4 procent. Deze laatste toename is toe te schrijven aan stijging in de prijzen van auto’s (4,6 procent), benzine (13,1 procent) en vluchten (14,8 procent). Verder stegen de prijzen voor meubels en huishoudelijke apparatuur.

Op Saba waren consumenten in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 2,8 procent duurder uit in vergelijking met een kwartaal eerder. Voeding steeg met drie procent en vervoer met 10,6 procent. Auto’s waren 4,6 procent duurder en de prijs van benzine steeg met 7,4 procent. Vluchten waren 11,2 procent duurder dan een kwartaal eerder.

Opvallend was de prijsstijging van eieren in het afgelopen kwartaal. Op alle drie de eilanden stegen de prijzen van eieren fors ten opzichte van het eerste kwartaal. Op Sint Eustatius werden ze 51,7 procent duurder, op Saba 28,1 procent en op Bonaire 16,3 procent.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.