Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Vanaf 1 augustus 2022 zijn styrofoam (piepschuim) maaltijdbakken verboden. Dit verbod geldt voor iedereen op Bonaire die deze voor eenmalig gebruik verkoopt of weggeeft.

bonverbodDit is dinsdag door de overheid bekendgemaakt.
Het verbod is de volgende stap in het weren van plastic producten voor eenmalig gebruik. Het verbod gaat alleen over maaltijdverpakkingen gemaakt van het materiaal piepschuim zoals meeneembakjes voor maaltijden, bijgerechten en bijhorende sauzen met en zonder deksel en piepschuim bekers voor bijvoorbeeld soep. Een voorbeeld van verpakkingen die niet onder het verbod vallen zijn verpakkingen voor vleeswaren in de koelschappen van de supermarkt. Het verbod geldt ook niet voor maaltijdverpakkingen van een ander materiaal dan piepschuim zoals bekers gemaakt van traditioneel plastic of bioplastic. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) roept iedereen op om herbruikbare spullen te gebruiken wanneer dat mogelijk is. ,,Als inwoner en bezoeker van het eiland hebben wij allemaal een eigen verantwoordelijkheid om onze leefomgeving en natuur, schoon en gezond te houden. Neem je eigen bestek, drinkbeker of thermoskan mee”, aldus het OLB.
De Directie Toezicht & Handhaving (T&H) heeft verschillende supermarkten, horecazaken en foodtrucks bezocht. De inspecteurs zien dat veel van deze bedrijven zich al houden aan het verbod op plastic draagtassen, bestek, roerstaafjes en de rietjes. ,,Het is positief dat het verbod goed wordt nageleefd. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven die nog steeds wegwerpplastic en na 1 augustus nog styrofoam maaltijdverpakkingen gebruiken, ook snel overgaan op alternatieven. De toezichthouders van T&H gaan eind augustus weer controleren. Bedrijven die wegwerpplastic blijven gebruiken, kunnen een waarschuwing op papier ontvangen. Blijft het bedrijf nog steeds wegwerpplastic en styrofoam maaltijdverpakkingen gebruiken, dan start een formeel bestuurlijk handhavingstraject. Dat kan een boete betekenen. Posters over het verbod kunnen tijdens kantooruren worden opgehaald bij de afdeling communicatie aan de Kaya Grandi 63A.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.