Al het nieuws

Ook gebruik als meststof voor consumptiegewassen wordt sterk afgeraden

Van onze correspondent
Kralendijk - Voor wie het idee heeft dat Sargassum mogelijk de oplossing is voor het gebrek aan veevoer op Bonaire of dat het kan worden gebruikt als meststof is de conclusie van een rapport van de Wageningen Universiteit mogelijk een domper. Sargassum bevat namelijk arseen, cadmium en zware metalen en is daardoor ongeschikt om er dieren mee te voeren of om groenten te bemesten. Toch is er misschien wel een toekomst voor het wier.

F14 BON sargassumSinds 2011 komt het Sargassum-zeewier steeds vaker voor in de Atlantische Oceaan waar het uitgroeit tot een echte plaag. In 2018 riepen sommige eilanden de noodtoestand uit en in 2019 bereikte het bruine algentapijt, door onderzoekers aangeduid als de ‘Great Atlantic Sargassum Belt’, zijn maximale lengte tot nu toe. Het strekt zich uit van West-Afrika tot het Caribisch gebied en bestaat uit naar schatting twintig miljoen ton zeewier. Overbemesting en het kappen van het Amazoneregenwoud worden verondersteld de oorzaak te zijn. Sinds enkele jaren spoelen grote hoeveelheden aan op de stranden van de Caribische eilanden en dat leidt daar tot sociale, ecologische en economische problemen, met name in de horeca en visserij. Met man en macht wordt geprobeerd om het aangespoelde wier op te ruimen om te voorkomen dat het zeeleven eronder verstikt wordt. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor onder andere de mangrovebossen op Bonaire.

Maar waar moeten de eilanden heen met de bergen stinkend sargassum die zich ophopen langs de kust? Het verhaal ging dat het kan worden gespoeld en gedroogd om daarna als veevoer of meststof te dienen. Het Wereldnatuurfonds (WWF) Mexico en de Stichting Natuurpark Bonaire (Stinapa) hebben in een gezamenlijk project onderzoek naar gedaan of met sargassum verrijkte meststof een snellere zaadontwikkeling bevordert en of er resten van zware metalen te vinden zijn in de geoogste groenten. De onderzoekers hebben een teelt met een mengsel van potgrond en sargassum en eentje met uitsluitend potgrond gebruikt. Qua opbrengst was er eigenlijk geen verschil tussen de twee maar wel bleek dat het arseengehalte in de groenten die gekweekt waren met een mengsel van potgrond en sargassum significant hoger was dan in de groenten uit de andere teelt. Het gaat dan niet om een of twee keer hoger maar dertien tot bijna veertig keer hoger, afhankelijk van de soort groente. Bovendien bleek het niveau van cadmium met een factor drie verhoogd te zijn. Deze hoeveelheden kunnen volgens de onderzoekers schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren en ze waarschuwen in het rapport dat sargassum niet mag worden gebruikt als veevoer of als meststof voor consumptiegoederen totdat de gevolgen voor de volksgezondheid verder zijn onderzocht. Dit wil volgens het rapport niet zeggen dat het onbruikbaar materiaal is. ,,Het zou heel goed gebruikt kunnen worden als bouwmateriaal wanneer het gedroogd wordt en tot bakstenen geperst. Bovendien kan het wel als meststof gebruikt worden voor decoratieve planten of planten die als bouwmateriaal gebruikt worden”, aldus de onderzoekers.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.