Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Op 1 juli 2022 treedt de nieuwe toeristenbelasting in werking voor alle bezoekers van Bonaire. In de verordening staat beschreven dat de geïnde gelden volledig besteed dienen te worden aan de wegen, het stimuleren van visserij en aan duurzame ontwikkeling van het toerisme op Bonaire, zo laat de overheid weten.

BONToertaksEr is al veel over gezegd en geschreven en de meeste feiten en bedragen zijn bekend. Toch legt de overheid nogmaals uit waarom de toeristenbelasting wordt ingevoerd en wat deze precies inhoudt. ,,De reden om het innen van de toeristenbelasting aan te passen is omdat met het huidige systeem van inning Bonaire jaarlijks miljoenen dollars misloopt. De logeergastenbetaling (roomtax) en de autoverhuurbelasting worden niet volledig of helemaal niet geïnd en afgedragen. Dit geeft een grote ongelijkheid tussen degenen die het wel afdragen en degenen die dat niet doen. Alle miljoenen die Bonaire misloopt zijn gelden die ingezet kunnen worden voor projecten waar de bevolking baat bij heeft”, aldus de overheid. De nieuwe opzet zal de logeergastenbelasting en autoverhuurbelasting gaan vervangen. ,,Met de nieuwe toeristenbelasting wordt circa acht miljoen dollar aan extra inkomsten per jaar verwacht. De verwachte totale inkomsten van toeristenbelasting zullen voor een groot deel worden geïnvesteerd in het verbeteren van de wegen op het eiland, in een hoger tempo dan nu gebeurt”, aldus gedeputeerde Hennyson Thielman. ,,Het inzetten van de bevolking in het toerisme zal worden gestimuleerd en de druk die het toerisme met zich meebrengt wordt beter over het eiland verdeeld om zo de Bonairiaanse identiteit te bewaken.” De visserij zal volgens Thielman eveneens profiteren van de hogere opbrengst van de toeristenbelasting.
Momenteel wordt er met alle betrokken partijen gewerkt aan de website die informatie geeft over de nieuwe toeristenbelasting Bonaire. Hierop zal alle informatie te vinden zijn en zal ook de betaalomgeving staan. De nieuwe belasting wordt 75 dollar per persoon per bezoek aan het eiland. Kinderen tot en met twaalf jaar en inwoners van de voormalige eilanden van de Nederlandse Antillen betalen tien dollar per persoon. Studenten met een BES-studiefinanciering zijn vrijgesteld. De huidige ‘cruise headtax’ van 3,50 dollar wordt per 1 januari 2023 vervangen door een toeristenbelasting van tien dollar per persoon, die door de rederij wordt afgedragen voor alle passagiers
Deze nieuwe toeristenbelasting kan online worden betaald door de bezoeker aan het eiland. Dit kan voorafgaand aan de reis naar Bonaire of bij aankomst op het eiland. Dit geldt zowel voor de luchthaven als de zeehaven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.