Al het nieuws

Verdachten vrij na ‘vergeten’ verlenging voorlopige hechtenis

Van onze correspondent
Kralendijk - Twee maanden nadat het Openbaar Ministerie (OM) een zelfevaluatie heeft gehouden over het functioneren in het afgelopen jaar, blijken er opnieuw grote fouten te zijn gemaakt in een vuurwapen- en drugszaak.

F12 BON omDrie verdachten die preventief vastzitten, worden (voorlopig) vrijgelaten, omdat justitie zich niet aan de spelregels houdt. Dit meldt Nathaly Evertsz op Caribisch Netwerk.

Evertsz vraagt zich in het artikel af hoe een officier van justitie kan vergeten aan de rechter te vragen om verdachten vast te houden. In de Bonairiaanse media is in ieder geval fel gereageerd op nieuwe fouten van het OM waar al langere tijd kritiek op is. In maart 2022 gaven strafadvocaten juist aan dat het wat beter ging, maar dat er nog veel te verbeteren valt. ,,Ik heb de indruk dat de administratieve fouten minder zijn,” zo zegt advocaat Edward Winkel op 10 maart in een interview met Caribisch Netwerk. Om te zorgen dat een proces eerlijk verloopt, moet ook het OM zich aan de wet houden en opnieuw blijkt dat er niet op tijd om een verlenging van de voorlopige hechtenis is gevraagd bij de rechter-commissaris. ,,Het OM heeft er geen rekening mee gehouden dat de termijn van deze drie personen tijdens de feestdagen zou verlopen”, aldus woordvoerder Roderick Gouverneur. De verdachten zaten vast in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire in afwachting van hun strafzaak. Ze worden verdacht van vuurwapenbezit en overtreding van de Opiumwet. Het gaat om twee verschillende strafzaken. De drugszaak gaat om een uitgebreid onderzoek dat maandenlang duurt en waarbij het Recherche Samenwerkingsteam (RST) betrokken is. Omdat het in dit geval om ernstige beschuldigingen gaat, is het voor justitie belangrijk dat ze voorlopig niet vrij kunnen rondlopen. De verdachten kunnen het onderzoek dan niet in gevaar brengen door contact te leggen met anderen om de procesgang te beïnvloeden. Bovendien kunnen ze gemakkelijk verhoord worden als het nodig is.

Strafadvocaat Marga van Lieshout, die een van de verdachten bijstaat, wijst erop dat het OM ook nog eens de tijd heeft gehad om haar eigen fout te herstellen. ,,Maar dat is niet gebeurd. Bij het OM snappen ze het wetsartikel niet of ze interpreteren het anders”, aldus Van Lieshout. Ze doelt hierbij op de regel dat het OM 24 uur de tijd heeft om herstel bij de rechtbank aan te vragen. De rechter-commissaris kon nu niet anders dan alle drie verdachten in vrijheid te stellen. Voor justitie is dit een grote tegenslag, omdat het strafrechtelijk onderzoek in gevaar kan komen. Het OM is echter niet zo pessimistisch en denkt de zaak wel te kunnen afronden. ,,Het onderzoek gaat verder”, zegt Gouverneur. ,,Wanneer de zaak voor de rechter komt en het bewijs tegen de verdachten wettig en overtuigend is, dan zal het OM een gevangenisstraf eisen. De tijd die een verdachte voorlopig heeft vastgezeten, voordat de strafzaak bij de rechter is behandeld, wordt afgetrokken van de mogelijke veroordeling. Mocht het hoger uitvallen, dan zal dit in hun geval betekenen dat zij terug moeten naar de gevangenis om hun straf alsnog uit te zitten.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).