Al het nieuws

Bewoners zijn het zat dat er niet geluisterd en niet gehandhaafd wordt

Van onze correspondent
Kralendijk - Het verhuren van ‘normale’ woningen aan vakantiegangers loopt de spuigaten uit. In verschillende wijken van Bonaire ondervinden bewoners hier hinder van en tot nu toe wordt er niet gehandhaafd.

BONvakantieverhuurDit blijkt uit een aantal formele bezwaarschriften en een briefwisseling tussen een groep bewoners en de overheid die in het bezit zijn van het Antilliaans Dagblad.
Bewoners van Bona Bista en Sabal Palm hebben het openbaar lichaam via verzoekschriften gevraagd zijn taak uit te voeren en te gaan handhaven en volgens hen neemt ook in andere wijken de overlast toe. Ze klagen over geluidsoverlast, nachtelijk lawaai, feesten, verkeersoverlast, overlast doordat autoverhuurbedrijven die in het weekend hun vele auto’s met hogedrukspuiten schoonmaken en de bijbehorende parkeeroverlast. Ook neemt volgens de verontruste bewoners de veiligheid in de buurt af omdat toeristen een gewilde prooi zijn voor inbrekers en er weinig vaste bewoners zijn.
Sinds 2010 is er een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB) van kracht. Hierin staat onder andere welke gebieden voor recreatie zijn bedoeld en welke commercieel uitgebaat mogen worden. ,,Ondanks dat er veel geld en moeite is gestoken om een ‘state of the art’-ROB te maken, voert de overheid haar taken niet uit waar het de handhaving van de regels betreft. Zo wordt er niet gehandhaafd op kortetermijnverhuur en bedrijvigheid in woongebieden, terwijl de regels al jaren duidelijk zijn”, aldus Sabal Palm-bewoner Hans Faassen. Gevolg is volgens hem dat vakantieverhuur zich als een olievlek over Bonaire verspreidt. ,,Doordat de overheid op grote schaal nalatig is in de handhaving van de gebruiksregels wordt de status van het ROB ondermijnd.” In het ROB wordt duidelijk over woongebieden gesproken, waarbij is vastgesteld wat de regels zijn. Volgens de bewoners wordt hier bij het afgeven van bouwvergunningen geen rekening mee gehouden en ontbreekt controle en handhaving op het gebruik, zoals vakantieverhuur.
Al vanaf 2016 wordt er bij de overheid aan de bel getrokken middels bezwaarschriften. Een bewoner van Bona Bista, Pieter Simonis, heeft op 18 oktober 2021 nog een verzoekschrift ingediend en geen reactie ontvangen. Een andere bewoner, Bert Vos, heeft op 24 januari 2022 eveneens een verzoekschrift ingediend .Hij kreeg na enig aandringen een reactie van de directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O). ,,We zijn bezig met het uitwerken van het eilandsbesluit van 2 december 2021. Zodra dit uitgewerkt is, zal er aan de bewoners van Bona Bista een bericht hierover toegestuurd worden”, aldus R&O via mail. Vos en Simonis hebben inmiddels een petitie met een handhavingsverzoek ingediend die door de helft van de Bona Bista-bewoners ondertekend is. Het geeft volgens hen echter te denken dat een groot gedeelte van de bewoners niet tekent. Zelf denken ze dat deze mensen aan vakantieverhuur doen of de intentie daartoe hebben. Ook projectontwikkelaar Bona Bista Island Resort geeft volgens hen niet thuis om te handhaven wat er in de eigen welstandsbepalingen is opgenomen. ,,Sterker nog, de welstandsbepalingen zijn door Bona Bista Island Resort aangepast voor de laatste kavels, waardoor er nu appartementencomplexen in aanbouw zijn.”
In juli 2021 lijkt er opeens schot in de zaak te komen. Directeur Jair Tromp van de directie Toezicht en Handhaving (T&H) geeft dan middels een brief alle bewoners van Sabal Palm tot 1 september de tijd om aan de gebruiksbepalingen van het ROB te voldoen, ‘waarna controleurs zullen worden ingezet’. Maar in november is er nog niets gebeurd en bewoners die voor korte termijn verhuren hebben een advocaat ingehuurd en dreigen met een rechtszaak. Dit lijkt reden voor T&H om nog (steeds) niet te handhaven maar als officiële reden wordt opgegeven dat er wordt gewerkt aan een nieuw ROB.
,,Uit telefonisch ingewonnen informatie bij de directie R&O in januari en februari van dit jaar, blijkt dat er in het verleden helemaal geen reden is geweest om de handhaving uit te stellen. Degenen die nauw betrokken zijn bij het opstellen van het nieuwe ROB, verzekeren dat er op dit punt niets wordt aangepast. Sterker nog, als er al iets wijzigt, zal het beleid nog strenger worden”, aldus de bewoners. Dit strengere beleid blijkt inmiddels uit het besluit dat de eilandsraad op 2 december heeft genomen en waarin vergunningen voor de bouw van voor verhuur bestemde woningen moeten worden aangehouden. R&O heeft de bewoners nu laten weten dat er een brief klaar ligt voor bewoners die voor korte termijn verhuren, waarin staat dat hier geen toestemming voor is en dat dit moet worden beëindigd. Of de brief ook feitelijk is verstuurd, is niet bekend. Diverse bewoners hebben een klacht ingediend bij de ombudsman.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.