Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Honderden mensen gingen op 5 mei op Bonaire de straat op om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid in Den Haag. Reden is groeiende armoede, maar ook de ‘ongelijke behandeling’ door politiek Den Haag. Aan het einde van de demonstratie is een manifest overhandigd aan de gezaghebber van Bonaire en de leden van de eilandsraad. Minister Carola Schouten (armoedebeleid) brengt volgende week een bezoek aan het eiland en krijgt dan ook het manifest overhandigd.

F15 BON genoegMogelijk komen er meer protesten op Bonaire als er geen concrete toezeggingen komen, waarschuwt de overkoepelende vakbond Usibo, zo meldt Marit Severijnse in een artikel over de demonstratie op Caribisch Netwerk. ,,We hebben een commissie ingesteld die het hele proces in de gaten houdt. Wordt ervan afgeweken dan zullen we gelijk tot actie overgaan”, zegt Bernard Landwier van Usibo. Inwoners merken in hun dagelijks leven dat ze in de gemeente Bonaire anders worden behandeld dan in de gemeenten aan de andere kant van de oceaan. Een werkloosheidsuitkering bestaat bijvoorbeeld niet en alle andere uitkeringen zijn fors lager, terwijl de levenskosten juist veel hoger zijn. Sommige persoonlijke verhalen die inwoners met Caribisch Netwerk delen zijn schrijnend. Om te kunnen eten zeggen mensen nu zelfs een vogelval in hun tuin te zetten of tot ‘s avonds laat aan de kade te staan vissen.
De protestmars werd georganiseerd door de Bonairiaanse overkoepelende organisatie voor vakbonden, Usibo. Naar schatting liepen zo’n zeshonderd betogers van het kantoor van de vakbond naar het Wilhelmina Park in Kralendijk. ,,Na 12 jaar ongelijkheid is nu het volk aan het woord”, zegt Norman ‘Nochi’ Willem van de vakbond. Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland en een voorwaarde was dat het wel altijd in het voordeel van de Bonairiaan zou zijn, zo was de gedachte. Volgens veel inwoners wordt er vanuit Den Haag gediscrimineerd en worden ze op het eiland verder de armoede ingeduwd. Op Bonaire is het ouderdomspensioen (aov) niet gelijkwaardig aan de aow in Nederland en de onderstandsuitkering (bijstandsuitkering) is 52 procent van het minimumloon, terwijl dit in Nederland zeventig procent is. Wie op Bonaire het minimumloon verdient, heeft nog een tweede of soms derde baan nodig.
Volgens de voorzitter van Usibo, Mavis Abrahams, zijn het de kwetsbare groepen op het eiland die al jaren gedupeerd worden. ,,Voor een grote groep Bonairianen is het continu een strijd om te overleven. Er is zelfs geen huursubsidie voor particuliere woningen. Hierdoor wonen meerdere personen in een huis om te kosten de delen en vaak is dit de oorzaak van relationeel geweld.” Het is volgens Severijnse van Caribisch netwerk opmerkelijk dat vrijwel iedereen het ermee eens is dat de sfeer op Bonaire in een snel tempo aan het veranderen is. ,,De onrust op Bonaire is uiteraard aan het groeien. We zien het en het heeft er allemaal mee te maken dat men snel actie wil zien”, aldus gedeputeerde Nina den Heyer van Sociale Zaken. Volgens haar zorgt het kabinet op bepaalde terreinen wel voor wat vooruitgang. ,,Maar het gaat te traag. Je kunt mensen niet zo lang laten wachten.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.