Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De nieuwe toeristenbelasting op Bonaire kan nog steeds op flinke kritiek rekenen van inwoners van het eiland en hun familie in het buitenland. Dat is dan ook de groep die de maatregel in de portemonnee gaat voelen want voor de gemiddelde toerist verandert er niet zo veel.

F13 BON gemoederenDe autoverhuurbelasting en toeristenbelasting verdwijnen per 1 juli en in plaats daarvan betaalt iedere bezoeker van het eiland 75 dollar per bezoek. Het maakt niet uit of iemand drie dagen of enkele weken of zelfs maanden op het eiland verblijft. Nieuw is dat vanaf juli ook bezoekers die bij familie thuis op Bonaire verblijven niet ontkomen aan het betalen van toeristenbelasting. Veel mensen uiten volgens Marit Severijnse van Caribisch Netwerk dan ook flinke kritiek juist omdat er in de aangekondigde belasting geen onderscheid wordt gemaakt tussen toeristen en Bonairianen die nu in het buitenland wonen. Ook gepensioneerden en mensen met een laag inkomen ontkomen er niet aan. Voor Bonairiaanse jongeren die in Nederland studeren wordt een uitzondering gemaakt.

,,Ik wil gewoon normaal thuis hier kunnen komen en mij Bonairiaan kunnen voelen”, zegt Alex Gerharts die naar Nederland is verhuisd. ,,En nu moet ik ineens als een toerist elke keer die achterlijke belasting betalen, terwijl ik daar verderop in het San Francisco-hospitaal geboren ben.” Voorheen betaalde een toerist de toeristenbelasting als onderdeel van de verblijfskosten per nacht, maar logees in particuliere huizen en Airbnb’s betaalden op die manier geen belasting. De nieuwe toeristentaks moet dat bij binnenkomst gelijk opvangen. Kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar en inwoners van de andere eilanden betalen tien dollar per bezoek.

,,Ik vind het onbeschoft”, zegt Michelle Constancia die ook in Nederland woont. Elke dollar telt omdat Bonaire al duur genoeg is, vindt zij. ,,Ik heb net een ticket gekocht om met KLM naar Bonaire te vliegen en ik heb in mijn budget geen rekening gehouden met zo’n belasting.”

Ook John van Helden woont in Nederland en heeft familie op de eilanden, die hij graag bezoekt met zijn gezin, maar hij is bang dat deze familiebezoeken door de toeristenbelasting een stuk lastiger zullen worden. ,,Door de hoge kosten van de coronatesten hebben we de afgelopen twee jaar niemand gezien. En net nu er geboekt is omdat het weer kan, moet er dus zo’n driehonderd dollar opgehoest worden. Een hoop geld.” Van Helden heeft zitten rekenen waarop bezuinigd kan worden. ,,Als we niet met familie naar het strand gaan, kunnen we de kosten van Stinapa schrappen. Verder moeten we zien waar nog verder op bezuinigd kan worden, maar het vooruitzicht op een leuk weerzien is volledig weg.” Volgens hem zullen er door de nieuwe maatregel veel meer mensen zijn die afgesneden worden van hun familie en wordt Bonaire een eiland waar de tegenstelling tussen arm en rijk nog groter wordt dan hij al is.

Inwoners van de andere Caribisch-Nederlandse eilanden betalen tien dollar per bezoek en ook daarop is volgens Caribisch Netwerk kritiek. ,,Het is toch belachelijk dat we moeten betalen als we op familiebezoek gaan op Bonaire?”, vindt Pablo Croes uit Curaçao. En Elton Sint Jago stelt voor dat Curaçao dan ook maar tien dollar moet gaan heffen voor bezoekers uit Bonaire


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).