Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Een aantal wijken op Bonaire kreeg zaterdag rond 11.30 uur te maken met stroomuitval. Al snel breidde de storing zich uit naar het gehele eiland en was er sprake van een totale black-out. Het duurde tot 18.50 uur voor de laatste huishoudens weer stroom hadden.

BON blackout,,Dertig jaar geleden kwam zo’n totale black-out veel vaker voor maar je zou het nu niet meer verwachten, met al die nieuwe apparatuur”, aldus een gepensioneerde elektricien tegenover deze krant, die wist te vertellen dat de powerplant (elektriciteitsfabriek) eruit lag zaterdag.

Op 4 juli 2020 vierde het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) dat er al vijf jaar geen black-out was geweest op het eiland. Maar dat bleek de goden verzoeken want nog geen maand later, op 28 juli 2020, zorgde een technische storing in de powerplant van Counter Global (CGB) ervoor dat het eiland vanaf 8.00 uur zonder stroom kwam te zitten. Deze duurde echter een stuk korter dan die van afgelopen zaterdag want vanaf 10.30 uur werden de eerste wijken weer van stroom voorzien en om 1.00 uur was voor iedereen het leed geleden.

Precies een jaar later was het opnieuw raak. Op 29 juli 2021 werd vroeg in de ochtend bij grondwerkzaamheden een hoofdkabel geraakt waardoor opnieuw het hele eiland zonder stroom kwam te zitten. Oppositieleider Clark Abraham sprak destijds zijn verbazing uit over de kwetsbaarheid van het elektriciteitsnet op Bonaire en door de inwoners werd geklaagd dat het WEB niet of nauwelijks communiceerde over de oorzaak van de storing en over de verwachte hersteltijd.

Dat het bedrijf zich deze kritiek heeft aangetrokken bleek zaterdag. Iedere stap in het herstelproces werd beschreven op de Facebookpagina van WEB en wanneer de verwachte hersteltijd door omstandigheden niet werd gehaald, werd dat meteen gemeld.

Het WEB heeft overigens nog niet bevestigd dat de storing inderdaad bij CGB lag.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.