Al het nieuws

‘In gebreke gebleven bij vaststellen sociaal minimum’

Van onze correspondent
Kralendijk - De consumentenbond van Bonaire (Unkobon) klaagt de Nederlandse Staat aan omdat die er niet genoeg aan zou doen de armoede op het Caribische eiland te bestrijden.
Dit meldt het Nederlandse tv-programma Zembla in een aankondiging van de uitzending van vanavond om 20.30 uur Nederlandse tijd.

F01BON UnkobonIn oktober 2021 zinspeelde de tijdelijk voorzitter van Unkobon, Wietze Koopman, in een interview met deze krant al op een rechtszaak waarin de eis zal worden gesteld dat Nederland voldoende moet doen om mensen in Caribisch Nederland (CN) een ‘normaal bestaan’ te garanderen. Het wachten was alleen nog op een advies van een advocatenbureau in Nederland.

Armoede is een groot probleem op Bonaire, een bijzonder gemeente van Nederland. De gemiddelde eilandbewoner kan niet rondkomen omdat het minimumloon lager is dan in Nederland en het levensonderhoud duurder. ,,Wij zijn van mening dat de Staat zich niet houdt aan de grondwettelijke mensenrechtenverplichtingen om te zorgen voor haar inwoners”, zegt Koopman vanavond in de Zembla-uitzending.

Bonaire is een populaire vakantiebestemming maar deze populariteit leidt ook tot hogere kosten van levensonderhoud voor de bewoners. Koopman monitort al jaren de kloof tussen lonen en kosten van levensonderhoud op het eiland en ziet een groeiende groep steeds verder afglijden. ,,Er is niet tegenop te werken”, zegt hij. ,,De tactiek is dat mensen naast hun uitkering nog een bijbaan hebben en zelfs dan kom je nog geld te kort. Er zijn mensen met twee volledige banen en die komen net rond.”

Bonaire mag dan sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland zijn, het minimumloon en de lokale bijstand (onderstand) is er veel lager. Dat moet veranderen, vindt Koopman. Door Den Haag te voeden met informatie, probeert Unkobon het armoedebeleid al jaren te verbeteren en de minimumlonen te verhogen, maar het gaat hem veel te langzaam.  ,,Wij denken dat we een rechtszaak kunnen beginnen tegen de Nederlandse Staat, omdat zij in gebreke is gebleven bij het vaststellen van een sociaal minimum”, zo verklaart hij in Zembla.

Koopman bevestigt desgevraagd dat de rechtszaak een feit is. ,,Een paar weken geleden hebben we het advies van de advocaat gekregen. Hoewel het grotendeels onontgonnen gebied is, acht de raadsman een rechtszaak kansrijk”, zo laat hij het Antilliaans Dagblad weten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.