Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata) pleit voor registratieplicht voor websites als Airbnb, Booking.com en Vrbo.

bonhataDe registratieplicht is volgens hen een middel om oneerlijke concurrentie en het mislopen van belastinginkomsten door vakantieverhuurders tegen te gaan en de komst van het type toerist die relatief weinig bijdraagt aan de economie van Bonaire tegen te gaan.
Er zijn op Bonaire veel woningen, appartementen en studio’s die verhuurd worden via online platforms. De verhuurders van deze woningen innen volgens Bonhata vaak geen toeristenbelasting en dragen die dus ook niet af. ,,Zo loopt het eiland geld mis en dit leidt tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van hotels en resorts die wel belasting innen en afdragen. Vakantieverhuur in gebieden die bestemd zijn als woonwijken zijn verboden op Bonaire, maar de controle hierop is minimaal”, aldus het bestuur van Bonhata die de gemeente Amsterdam als voorbeeld ziet. Daar mogen sinds 1 oktober 2021 alleen particulieren die zich hebben ingeschreven bij de gemeente hun woning aanbieden op online vakantieverhuurplatforms. Hierdoor is het aantal beschikbare accommodaties in Amsterdam op deze locaties met 75 procent afgenomen. De verwachting is dat het invoeren van een registratieplicht op Bonaire ook zal leiden tot een afname van ongereguleerde vakantieverhuur.
Een tweede woning kopen voor kortetermijnverhuur aan toeristen is aantrekkelijk omdat het een mooie bijverdienste oplevert. Het legt echter meer druk op de toch al moeilijke huisvesting. ,,Dit maakt het voor veel inwoners van Bonaire lastig om een betaalbare woning te kopen. Daarnaast zorgt vakantieverhuur in woonwijken op Bonaire vaak voor overlast bij buurtbewoners. De huizen en de wijken zijn er niet op gemaakt en er is vaak niemand die de vakantieverhuurders aanspreekt op hun verantwoordelijkheid.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).