Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De piek van besmettingen met de omikronvariant wordt veel hoger dan de piek van besmettingen met de alfavariant (Britse variant) in maart 2021.

BONmeerDe afdeling Publieke Gezondheid (PG) komt tot deze conclusie aan de hand van de cijfers van besmettingen in de eerste week van januari 2022. Volgens PG zijn er zelfs meer besmettingen dan uit de dagelijkse cijfers blijkt.
De afdeling gaat ervanuit dat de omikronvariant van het coronavirus de deltavariant heel snel zal overheersen. ,,Dit komt doordat mensen snel en gemakkelijk met de nieuwe variant besmet raken. Ondanks dat de onderzoeken laten zien dat mensen die met de omikronvariant besmet raken in het algemeen minder ernstige klachten hebben, blijft de kans bestaan dat de zorg door besmettingen met deze variant overbelast raakt”, aldus PG
Onderzoek heeft volgens de afdeling aangetoond dat mensen die volledig gevaccineerd zijn of corona hebben gehad, niet goed beschermd zijn tegen besmetting met de omikronvariant en tegen ziekenhuisopname maar dat de boosterprik deze mensen extra bescherming biedt. ,,Een persoon die de boosterprik heeft gekregen, is voor 65 tot 75 procent beschermd tegen besmetting en voor 80 tot 90 procent tegen ziekenhuisopname”, aldus PG.
Uit onderzoek van de afdeling blijkt dat tijdens de kerstvakantie veel minder mensen bereid waren om zich te laten testen en dit noemt de afdeling zorgelijk. ,,Er zijn dus waarschijnlijk veel meer coronabesmettingen op het eiland dan de aantallen die worden vastgesteld. Van de mensen die wel zijn gaan testen, beschikt dertig procent al over een positief resultaat van een zelftest. Dit betekent dat steeds meer mensen een zelftest gebruiken.” Om goed zicht te houden op het aantal besmettingen roept PG burgers met klachten, mensen die nauw contact hadden met een persoon die besmet bleek en mensen met een positief resultaat van een zelftest op om zich bij de teststraat te laten testen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).