Al het nieuws

Hoge besmettingscijfers maar weinig druk op de zorg

Van onze correspondent
Kralendijk - Het aantal nieuwe besmettingen blijft maar stijgen en iedere dag zijn er meer tests met een positieve uitslag. Gisteren waren 133 van de 236 afgenomen tests positief waardoor het totale aan actieve gevallen van Covid-19 op Bonaire op 359 kwam te staan.

F00BON snelToch ziet de afdeling Publieke Gezondheid (PG) de druk op de zorg nog steeds niet of nauwelijks toenemen. Gisteren waren er, net als een dag eerder, vier patiënten met corona opgenomen in Fundashon Mariadal. Maar volgens GGD-arts Michael Mercuur is de piek in het aantal ziekenhuisopnames nog niet bereikt. Hij legde maandag tijdens de persconferentie uit dat de ervaring leert dat mensen pas tien tot veertien dagen nadat ze besmet zijn geraakt in het ziekenhuis belanden. Volgens Mercuur was er vorige week in zestig procent van de besmettingsgevallen sprake van de omikronvariant. ,,Dat lag in de lijn der verwachtingen. Omikron zal uiteindelijk de deltavariant verdringen en in negentig procent van de besmettingen een rol gaan spelen”, aldus Mercuur. Of het ziekteverloop bij de nieuwe variant, net als in andere landen, ook hier leidt tot voornamelijk milde klachten is volgens hem nog niet precies te zeggen omdat deze variant pas kort op het eiland is. Wat volgens zijn collega, dokter Noortje Bouwmeester, wel opvalt is dat besmette personen langer klachten houden en daardoor langer in isolatie moeten blijven. Bovendien zijn het op dit moment relatief jonge mensen die besmet raken. Wat het beeld wordt wanneer ook andere leeftijdsgroepen met omikron in contact komen blijft volgens Bouwmeester spannend. Volgens gezaghebber Edison Rijna zijn de lijntjes met Nederland kort en is de overheid voorbereid op een eventuele toename van het aantal ziekenhuisopnames.
Tijdens de persconferenties wordt niet meer gesproken over risiconiveaus. De andere twee eilanden van Caribisch Nederland (CN) hebben vorige week opgeschaald naar risiconiveau 5, het op een na hoogste niveau. Rijna zegt dat er bewust voor gekozen is om de niveaus los te laten. ,,We hebben dit systeem een tijdje geleden verlaten en nemen nu de maatregelen die passen bij het moment. We halen uit verschillende risiconiveaus maatregelen die op de situatie zijn toegesneden”, aldus de gezaghebber. Op dit moment is het volgens hem belangrijk om te voorkomen dat mensen in grote groepen bij elkaar komen. Ook hamert hij er nog maar weer eens op dat iedereen die daarvoor in aanmerking komt de boosterprik gaat halen en dat mensen die nog niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd, dat alsnog laten doen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).