Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Servisio di di limpiesa Boneiru (Selibon) en Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata) werken samen aan een plan om het afval van de toeristische sector zo veel mogelijk aan de bron te scheiden. Dat past volgens beide partijen bij Bonaire en bij hun eigen visie.
F15 BON afvalDe Sustainability Committee van Bonhata heeft vorige week woensdag een werkbezoek gebracht aan het Afval & Verwerkings Centrum (AVC) van Selibon. De commissieleden kregen een informatieve rondleiding, verzorgd door communicatiemedewerker Melinda Marchena en beleidsadviseur Shanelca Martha. Na afloop van de rondleiding werd besproken hoe de private sector en de publieke sector kunnen samenwerken aan een schoner milieu.
Selibon liet de ondernemers zien dat karton, plastic, metaal, aluminium en glas wordt verzameld en gescheiden in verschillende secties in het AVC aan de Kaminda Lagun. ,,Door afval te scheiden kunnen de verschillende materialen worden hergebruikt, gerecycled of verkocht voor verdere verwerking. De verwerking van karton is inmiddels zo succesvol dat een grotere verwerkingspers is aangekocht om de groeiende hoeveelheid karton te kunnen verwerken. Ook het ingezamelde glas kan binnen afzienbare tijd op het eiland worden hergebruikt”, aldus Selibon. Als afval eenmaal bij restafval terechtkomt, kan het bedrijf het niet meer scheiden. ,,Daarom is het belangrijk dat je zelf je afval bij de bron scheidt”, zo benadrukt Selibon. Daardoor belandt er volgens het bedrijf minder afval op de stortplaats en kan meer afval op een duurzamere manier worden verwerkt. ,,Afvalscheiding draagt bij aan een beter milieu en een nog betere levenskwaliteit.”

,,Ik hoor vaak zeggen dat het gescheiden ingezamelde afval allemaal weer samen op de landfill zou belanden. Maar ik ben blij met eigen ogen te zien dat dat niet het geval is”, aldus ondernemer Eric Gietman. ,,Nu ik dit zie ben ik graag bereid om het scheiden van afval bij de bron te gaan realiseren voor mijn bedrijf.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).