Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Reizigers vanuit Bonaire naar Nederland moeten vanaf 8 augustus een negatieve PCR-test hebben van maximaal 48 uur voor vertrek.
bonairtestDe reden is dat er relatief veel besmette reizigers uit Bonaire Nederland binnen blijken te komen, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in de toelichting bij de wijziging van de tijdelijke coronawet.
Eerder deze week liet De Jonge aan het parlement weten dat de Caribische delen van het Koninkrijk voor reizigers vanuit Nederland hetzelfde zouden worden behandeld als de landen in de Europese Unie. Er kan dus gewoon naar de eilanden worden gereisd. Ook was al bekend dat er vanaf 8 augustus nieuwe inreisregels voor Nederland zouden gelden. Er is een vaccinatiebewijs nodig, waarna er geen quarantaineplicht geldt. Dat er voor Bonaire een testplicht komt is onverwacht.
Bonaire krijgt hierdoor de facto de status van zeer hoogrisicogebied voor Nederland, hoewel dat feitelijk niet het geval is. ,,Uit de dagelijkse update van de epidemiologische situatie in Nederland van het RIVM blijkt dat er vanaf 5 april 2021 73 aan de GGD gemelde personen zijn met een positieve testuitslag voor SARS-CoV-2 die in de veertien dagen voor aanvang van de ziekte in Bonaire zijn geweest. In de afgelopen week waren dat twintig mensen, wat 0,5 procent van het totaal betrof.”
In absolute aantallen is dat niet veel, maar relatief vindt het RIVM deze aantallen genoeg om de negatieve PCR-testverplichting ook voor Bonaire aan te houden. Daarbij telt mee dat het lange reizen betreft, waarbij mensen een groter risico lopen op besmetting.
Tegelijk wordt ook de maximale termijn voor een negatieve test bij aankomst op Bonaire verkort. Nu is dat nog 72 uur op het moment van aankomst en dat wordt 48 uur voor vertrek naar Bonaire. Bij vertraging buiten de schuld van de reiziger wordt het 72 uur op het moment van aan boord gaan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).