Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Kralendijk - De veiligheid op Bonaire wordt verhoogd. Dat is de rode draad van het gesprek dat gezaghebber Edison Rijna onlangs met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft gevoerd.

bonveilig1Gesproken is over het versterken van het grenstoezicht waarbij de Multidisciplinaire Martieme Hub Bonaire een belangrijke rol gaat spelen. Hiervoor is onlangs door de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend die nu voortvarend wordt uitgewerkt. Ook het opzetten van een Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Caribisch Nederland kwam ter sprake, bedoeld om de informatie-uitwisseling te verbeteren in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit.
Rijna heeft ook de boodschap overgebracht dat de gezaghebbers van de openbare lichamen meer bestuurlijke bevoegdheden zouden moeten krijgen, naar voorbeeld van burgemeesters in Europees Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kunnen opleggen van een tijdelijk huisverbod aan de dader na huiselijk geweld of het sluiten van drugspanden.
Verder zullen de initiatieven om de jeugd op het rechte pad te houden, worden voortgezet en uitgebreid. Daarnaast kondige Grapperhaus aan dat het als pilot begonnen leerorkest wordt uitgebreid naar andere scholen. Het project ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ wordt uitgebreid naar jongeren tussen 10 en 12 jaar, onder de naam AJB Junior. Dat gebeurt in samenwerking met het OLB en de Johan Cruyff Foundation.
Aan het slot van het gesprek had minister Grapperhaus nog een verrassing voor gezaghebber Rijna; die kreeg van de bewindsman een tegel overhandigd met een afbeelding van Vrouwe Justitia. De tegel is bedoeld voor personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de rechtsstaat.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.