Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire gaat nauwer samenwerken met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in de aanpak van wegwerpplastic op het eiland. Bonaire is daarmee het laatste eiland van Caribisch Nederland (CN) dat het plasticprobleem daadwerkelijk gaat aanpakken.
Het openbaar lichaam en het WW-NL hebben een Memorandum of Understanding (Mou) ondertekend. De overeenkomst is een uitvloeisel van een bezoek dat directeur Kirsten Schuijt van WWF-NL eerder aan gezaghebber Edison Rijna heeft gebracht. Zo meldt de laatste uitgave van Bon Bini Bonaire.
WWF-NL ondersteunt al ruim vijftig jaar natuurinitiatieven op Bonaire en was destijds betrokken bij de aankoop van Klein Bonaire en het oprichten van het Bonaire Marine Park. Natuurorganisaties als Stichting Nationaal Park (Stinapa), Sea Turtle Conservation Bonaire, Reef Renewal, maar ook Boneiru Duradero ontvangen bijdragen van WWF-NL. Het eerste gezamenlijke project is een bewustwordingscampagne om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen.
Binnenkort behandelt de eilandsraad een verordening om het verstrekken van voor eenmalig gebruik bedoeld plastic te verbieden. Het is de bedoeling om op termijn ook op andere terreinen samen te werken, zoals afvalbeheer, afvalwaterzuivering, bescherming van de natuur - waaronder bedreigde diersoorten en de koraalriffen - en verduurzaming van de visserij. ,,De natuur op Bonaire is ons grootste goed. Als ik over het eiland loop, verbaas ik mij over wat er aan afval achtergelaten wordt, door jong en oud, inwoners en toeristen. Onze prachtige stranden worden gebruikt als asbak”, aldus gezaghebber Edison Rijna. Uit tellingen blijkt dat er in de afgelopen twee jaar bijna tienduizend sigarettenfilters zijn achtergelaten op een van de mooiste stranden, Te Amo Beach.
In 2018 is door de eilandsraad een motie aangenomen om bepaalde soorten wegwerpplastic te verbieden. In vervolg daarop hebben gedeputeerde James Kroon en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) Stientje van Veldhoven een intentieverklaring ondertekend om uitvoering te geven aan de motie. ,,De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten. Die schildpadden zwemmen hier, in de Caribische zee”, aldus Van Veldhoven bij die gelegenheid. Ze noemde het een belangrijke stap om de eilanden schoon te houden, plastic soep te voorkomen en daarmee de natuur op en rond de eilanden te beschermen. Terwijl gewerkt werd aan het ontwerpen van een verordening, zijn met het bedrijfsleven afspraken gemaakt over de invoering van het verbod. Ook is een online lesprogramma ontwikkeld.