Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Om de Bonairiaanse sabalpalm te redden wordt op initiatief van Bon Bèrdè, Montgomery Botanical Center, Seacology en het Bonairiaanse eilandbestuur het Bonaire Sabal Palm Park ontwikkeld. Het park is te vinden aan de weg naar Sorobon en ligt in een gebied dat bestemd is als natuurgebied in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire.

sabalpalm2De Bonairiaanse sabalpalm, of kabana zoals die lokaal bekend is, is de enige inheemse palmboom op de eilanden Bonaire en Curaçao . Momenteel staan er 24 volgroeide palmen op Bonaire maar het worden er steeds minder. Dit komt door de droogte en doordat geiten en ezels de jonge palmen opeten. Zo krijgen de nieuwe bomen niet de kans om te groeien en groot te worden. Om de weinige palmen die over zijn te behouden, moet er volgens de initiatiefnemers met onmiddellijke ingang voor bescherming worden gezorgd. Door actief parkbeheer heeft Curaçao een meer dan drievoudige toename van volwassen sabalpalmen, terwijl de onbeheerde palm op Bonaire een afname zag van bijna 20 procent, zo bleek uit een onderzoek dat in 2018 gehouden werd. De onderzoekers raadden destijds aan om wilde planteneters actief te beheren in het gebied van de palm. Op Bonaire zou volgens hen een 3,5 km lange omheining de oplossing kunnen zijn. Ten tweede stelden ze voor om een uitgebreid monitoringplan op te zetten om de gezondheid van deze palmen te volgen en om belangrijke indicatoren voor verandering in toekomstige populaties te duiden. Ten derde wordt aanbevolen dat Bonaire deze palmen actief kweekt op andere delen van het eiland om de totale populatie te verbeteren.

Uit het gisteren vrijgegeven persbericht blijkt dat het eilandbestuur deze aanbevelingen grotendeels heeft overgenomen. Het gebied waar de palmen groeien wordt, zoals voorgesteld, omheind om ezels en geiten buiten te houden en er worden meer van deze palmen geplant om zodoende de populatie te herstellen. Daarnaast komt er een educatief traject voor kinderen en toeristen en zal er studie verricht worden naar de groei van deze palmen. Door de aandacht te vestigen op het gebied waar ze groeien kan het park volgens betrokkenen bijdragen aan het ecotoerisme. Volgens gedeputeerde Hennyson Thielman zit het Sabal Palm Park op dezelfde lijn als Bonaire Blue Destination en het Tourism Recovery Plan, waar ontwikkelingen in evenwicht met elkaar staan en waarbij rekening gehouden wordt met zowel de cultuur als de natuur.
,,De toegang tot het park zal vrij zijn en er zullen loop- en fietsroutes aangelegd worden, met afvalbakken en informatiefolders. Het Sabal Palm Park biedt een unieke kans voor onderwijs, ontspanning en bescherming”, zo vult gedeputeerde James Kroon aan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).