Al het nieuws

Verdere prijsverhogingen worden nadrukkelijk niet uitgesloten

Van onze correspondent
Kralendijk - De brandstofprijzen op Bonaire gaan vrijdag 7 mei omhoog. Dat is volgens de overheid nodig omdat de aankoopprijzen gestegen zijn.


brandstofHet is inmiddels 10 maanden geleden dat de maximale brandstoftarieven voor het laatst zijn gewijzigd. De prijs van benzine stijgt met 20 dollarcent tot 1,24 dollar en de prijs van diesel stijgt met 14 dollarcent tot 0,80 dollar. Een grote gasfles wordt 15 dollar duurder en gaat vanaf vrijdag 51,92 kosten. Voor een kleine gasfles stijgt de prijs met 1,61 dollar tot 11,03 dollar.
Vanaf deze maand worden de tariefbesluiten voorzien van een berekening van de opbouw van de tarieven. Wat opvalt is dat de prijsstijging van 7 mei bijna volledig is toe te schrijven aan de aankoopprijs die Curoil voor de brandstof moet betalen. De marges die Curoil, Oil Trading Bonaire (OTB) en het pompstation berekenen, blijven gelijk. Aan de transportkosten verandert ook niets en de verhoging van de belasting en accijns is slechts 1,5 dollarcent. De overheid denkt dat de tarieven de komende periode verder zullen stijgen doordat in de tarieven van de maand mei de zogenoemde ‘fuel supply guarantee’ nog niet volledig is meegerekend. Deze voorziening is de opslag in de brandstofprijzen als gevolg van de situatie bij de raffinaderij op Curaçao. Omdat er op Curaçao al geruime tijd geen operator is, maar de raffinaderij wel deels operationeel moet blijven voor de brandstofvoorzieningen van Curaçao en Bonaire, worden deze extra kosten toegerekend aan de brandstoffen. De huidige opslag op Curaçao bedraagt 24,41 dollarcent per liter benzine of diesel en op Bonaire wordt hiervan slechts 3 dollarcent doorberekend.
Op dit moment onderzoekt het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) welke opslag in de tarieven voor Bonaire gerekend moet worden. Ook wordt door OLB onderzocht in hoeverre de marges op Bonaire moeten worden aangepast. Wanneer het bestuurscollege (BC) mocht besluiten om de fuel supply quarantee volledig in de brandstofprijs te verdisconteren zou dat betekenen dat de prijs van een liter benzine en diesel op korte termijn nog een keer met ruim 20 dollarcent zal stijgen en dat er dan respectievelijk 1,45 dollar en 1,01 dollar betaald moet gaan worden aan de pomp.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.