Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Twee dagen na de aankondiging dat de lockdown, de avondklok en het alcoholverbod worden opgeheven, kwam gezaghebber Edison Rijna afgelopen zaterdag met een waarschuwing. Wanneer inwoners zich niet aan de regels houden die bij risiconiveau 4 horen, zal hij de coronamaatregelen weer aanscherpen, aldus de gezaghebber.

BON Rijna,,Het was de eerste avond dat horecagelegenheden weer normaal open konden gaan. Ik moet helaas zeggen dat ik erg teleurgesteld ben dat veel mensen misbruik hebben gemaakt van de nieuwe situatie”, aldus Rijna tijdens de ingelaste persconferentie afgelopen zaterdag.

Het zijn volgens hem vooral jongeren die vrijdagavond in grote groepen bij elkaar kwamen en geen anderhalve meter afstand hebben gehouden. Er waren veel dronken mensen op straat en de muziek werd te luid afgespeeld. Wie vrijdagavond met de auto een rondje reed door Kralendijk moest constateren dat het bij de snéks weer ouderwets druk was en dat niets erop duidde dat het eiland in risiconiveau 4 zit.

Hoewel Rijna de behoefte begrijpt om vrij te zijn en andere mensen te ontmoeten, vindt hij wat vrijdag is gebeurd ‘te erg voor woorden’. ,,Het is onaanvaardbaar en niet acceptabel. Vergeet niet dat we nog steeds in een ernstige situatie zitten. Als we ons zo blijven gedragen kunnen we binnenkort weer een nieuwe uitbraak hebben terwijl we juist geen lockdown meer willen”, aldus de gezaghebber. Hij deed een beroep op iedereen om verantwoordelijkheid te nemen, anderhalve meter afstand te houden en samenkomsten te beperken. ,,De komende dagen gaan we de controles opvoeren en monitoren we hoe het gaat. Als er geen verandering komt in het onverantwoordelijke gedrag van de mensen, zegt Rijna zich genoodzaakt te zien strenge preventieve maatregelen te nemen voor de feestdagen die eraan komen. ,,Jongeren, jullie onverantwoord gedrag kan ertoe leiden dat er straks maatregelen moeten worden genomen waardoor iedereen nog langer thuis opgesloten moet blijven”, zo eindigde hij zijn boodschap.