Al het nieuws

Vanaf nu ook vaccineren zonder afspraak mogelijk

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5.
Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij maakte ook duidelijk ‘dat we er nog niet zijn’. Vaccineren noemt hij dé oplossing en daarom is besloten dat vanaf vandaag ook zonder afspraak gevaccineerd gaat worden.

bonnweRijna prijst tijdens de persconferentie de bevolking van Bonaire nadrukkelijk. ,,We hebben dit bereikt dankzij het gedrag van de bevolking. Samen hebben we iets indrukwekkends bereikt. We kunnen trots zijn op elkaar en op onszelf”, aldus Rijna. Risiconiveau 5 geldt tot 29 april en dat is volgens de gezaghebber noodzakelijk omdat het eiland nog niet uit de gevarenzone is. Het aantal besmettingen is op dit moment volgens hem nog te hoog en er liggen nog 8 mensen in Fundashon Mariadal, van wie 3 op de intensieve zorg. ,,Daarom moeten we zeer alert blijven en gaan we voorzichtig naar een niveau lager. De avondklok blijft gehandhaafd en er mag nog steeds geen alcohol genuttigd worden in openbare ruimtes. Ook de verplichte quarantaine voor passagiers die uit hoogrisicogebieden komen blijft gehandhaafd”, aldus Rijna. Wat er verandert is dat er vanaf morgen weer één persoon thuis mag worden ontvangen die niet tot het huishouden behoort en dat de mogelijkheden om buiten te sporten worden verruimd. Voor precieze informatie over de mogelijkheden om te sporten verwijst Rijna naar de crisis-website van de overheid. Vanaf vandaag is het weer mogelijk om de afhaalmaaltijden zelf bij de restaurants op te halen. Het personeel hoeft de maaltijd niet meer bij de auto af te leveren.

Rijna besteedde deze persconferentie veel aandacht aan het aantal vaccinaties. Er hebben zich volgens hem bijna 11.000 mensen aangemeld en meer dan 9.000 hebben een eerste en soms een tweede prik gehad. ,,Maar we kunnen en moeten beter. Het is mogelijk om 1.000 mensen per dag te vaccineren”, zo laat hij weten. Bedrijven kunnen zich als geheel aanmelden om het personeel te laten inenten en de priklocaties worden uitgebreid. Vanaf vandaag is het ook mogelijk dat iemand zich zonder afspraak laat vaccineren. Maandag tot en met zaterdag van 17.30 tot 19.30 uur en op zondag tussen 9.00 en 15.30 uur kunnen mensen zonder afspraak terecht bij de sporthal aan de Kaya Amsterdam. Op doordeweekse dagen kan men van 8.00 tot 13.00 uur zonder afspraak terecht bij Forma, naast het ziekenhuis. Teams gaan de wijken in om mensen daar te vaccineren. Via de media wordt bekendgemaakt welke wijken bezocht worden en er kan vervoer geregeld worden. Op woensdag wordt er doorgegaan met prikken in Rincon en ook hier kan dat zonder afspraak. ,,Hoe meer mensen zich laten vaccineren hoe minder effect het virus op de samenleving heeft. Wanneer 85 procent is ingeënt kunnen we gaan denken aan een leven zoals dat voor de pandemie was”, aldus de gezaghebber.