Al het nieuws

Sporttoerisme, privéjachten en selectief gekozen cruiseschepen

Van onze correspondent
Kralendijk - Het Bestuurscollege (BC) lanceert samen met de verschillende stakeholders een plan voor herstel van het toerisme, het Tourism Recovery Plan.

bontoerisme2Het plan omvat een groot aantal activiteiten die de al langer gewenste transitie naar kwaliteitstoerisme bevorderen en waardoor met minder toeristen hogere inkomsten gegenereerd kunnen worden terwijl tegelijkertijd rust, natuur en cultuur beter beschermd worden.
Het grotendeels stilvallen van het toerisme als gevolg van de Covid-19-pandemie heeft de lokale economie ernstig aangetast. Maar het biedt Bonaire volgens het BC wel de unieke kans om een beleid in te voeren conform de aanbevelingen van het in 2017 gepubliceerde Strategic Tourism Master Plan (STMP). ,,In de aanbevelingen van het STMP is meer betrokkenheid van de gemeenschap opgenomen en het aantrekken van de actieve toerist met een ruimer budget. Het Tourism Recovery Plan is samengesteld met input van Tourism Corporation Bonaire (TCB), Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata), de Kamer van Koophandel, Bonaire Business & Employers Association (BBE) en deelnemers aan de sessies van het masterplan. De kern van het plan is om kwaliteitstoerisme te bevorderen door middel van het aanbieden van unieke en authentieke ervaringen. Dit heeft tot doel de bestaande markten te herstellen maar met een hoger gemiddeld bestedingsniveau, het toeristisch product diverser te maken en de betrokkenheid en participatie van de lokale gemeenschap te vergroten.
Er dienen volgens het BC unieke ervaringen gecreëerd te worden door de toerist dichter bij de natuur te brengen, meer connectie tussen de toerist en de mensen en cultuur van Bonaire te bewerkstelligen en meer activiteiten te bedenken die zowel overdag als ‘s avonds uitgevoerd kunnen worden. ,,De focus zal op diversificatie liggen zoals sporttoerisme, ‘digitale nomads’, privéjachten en meer selectief gekozen cruiseschepen. Om dit te bereiken gaat er gewerkt worden aan algemene verbetering van onze infrastructuur”, aldus het BC.

Participatie van de lokale gemeenschap in de ontwikkeling van het toerisme en waardering van de lokale identiteit en cultuur zijn volgens de overheid en de stakeholders essentieel voor een duurzame toeristische bestemming. Om deze participatie te verwezenlijken gaat er geïnvesteerd worden in een certificatie- en bewustwordingsplan voor Bonairianen. ,,We gaan de Bonairiaanse gemeenschap aanmoedigen om zelf gebruik te maken van het toeristisch product, zodat zij vanuit eigen ervaring bij kan dragen aan de promotie”, zo laat het BC weten.
De prioriteit van het eilandbestuur is om de groei van economische welvaart hand in hand te laten gaan met de toename van het welzijn van de bevolking. Om dit te bereiken is het volgens het BC van groot belang dat de visie door de gemeenschap gedragen wordt en dat elke inwoner en elk bedrijf bijdraagt. Het eilandbestuur en TCB gaan actief op zoek naar samenwerking met de private sector, om op een efficiënte manier resultaten te bereiken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).