Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Union di Konsumidó Boneiru (Unkobon) vraagt de Nederlandse overheid om garant te staan voor een bedrag van 250 miljoen dollar.
bonkoerswijzigingHiermee kan, volgens de consumentenorganisatie, het volledige wegdek op Bonaire gerenoveerd worden. Het megaproject zou vervolgens onder regie van de Nederlandse overheid moeten worden uitgevoerd.
,,De verkeersveiligheid is door de steeds slechter wordende wegen op Bonaire onaanvaardbaar gedaald en het is overduidelijk dat het Bonaire niet lukt om op afzienbare termijn voldoende wegen te vernieuwen”, zo laat Unkobon in een persbericht weten. De organisatie pleit daarom voor een structurele koerswijziging waarin de hoofdrol bij de uitvoering van de renovatie van wegen op korte termijn door Nederland wordt overgenomen.
Volgens Unkobon weten de Bonairianen dat er de laatste jaren geen vooruitgang is geweest. ,,De wegen zijn juist slechter dan ooit. De bevolking en de toeristen lopen onaanvaardbaar grote risico’s bij verkeersdeelname”, aldus Unkobon. De consumentenbond vergelijkt de toestand van de wegen op Bonaire met die van een derdewereldland. ,,Maar Bonaire is geen derdewereldland. Het is een gemeente van Nederland, een van de meest welvarende landen ter wereld. In Europees Nederland zijn zelfs bospaden of polderweggetjes stukken beter én veiliger dan de hoofdwegen in Caribisch Nederland. Verantwoordelijke gedeputeerde voor de wegen op Bonaire, James Kroon, zegt ook ontevreden te zijn over hoe het gaat. Maar er is volgens hem te weinig geld, expertise en uitvoeringskracht op het eiland om de wegverbetering zelf tot een goed einde te brengen.
Onderzoek wijst uit dat een gedegen renovatie van het totale wegdek op Bonaire ongeveer 250 miljoen dollar kost. ,,Dit lijkt een groot bedrag, maar uitgespreid over 10 jaar is het per jaar slechts 1 procent van wat er in Nederland jaarlijks aan de wegen wordt uitgegeven. Het gaat om een megaproject dat technisch en logistiek veel uitdagingen kent en we denken dat het alleen goed kan komen als de Nederlandse overheid meer en anders hulp gaat bieden”, aldus de consumentenbond. Wanneer Nederland garant zou gaan staan voor het totale benodigde bedrag van 250 miljoen dollar, zouden volgens Unkobon deskundige en wereldwijd opererende spelers geïnteresseerd kunnen worden voor de uitvoering van het megaproject. ,,Dit zijn grote partijen die veel expertise en ervaring hebben met zulke complexe civiele werken. Zij kunnen dan langdurig gecontracteerd worden en tussentijds afgerekend worden op resultaat. Je kunt ze verplichten tot samenwerking met lokale uitvoerders, zodat er voldoende werk komt voor lokale arbeidskrachten.”
De selectieprocedure en directievoering zou de Nederlandse overheid zelf moeten uitvoeren of neerleggen bij Rijkswaterstaat, waar de expertise aanwezig is. ,,Dan hoeft Nederland niet bang te zijn dat het geld voor de wegen niet goed wordt besteed en kan Bonaire zich focussen op goed onderhoud”, aldus Unkobon. Inmiddels heeft Nederland een programmamanager Wegen aangesteld voor Bonaire. Die moet opnieuw plannen gaan maken voor de aanpak van de Bonairiaanse wegen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.