Al het nieuws

Ondernemers zijn strengere inreismaatregelen ‘spuugzat’

Kralendijk - In een brief aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vraagt de Bonaire Hotel en Tourism Association (Bonhata) om een beleidswijziging voor Bonaire door te voeren.

bonbriefDe ondernemers in de toeristische branche zeggen het ‘spuugzat’ te zijn om zo veel verliezen te moeten lijden terwijl de grenzen open zijn, maar er door de regelgeving alsnog amper toeristen kunnen worden ontvangen.
Afreizen naar Bonaire wordt momenteel erg lastig gemaakt door de nieuwe inreismaatregelen die zijn opgelegd door het Koninkrijk. Naast de vereiste PCR-test is het voor reizigers uit de Verenigde Staten (VS), Canada en sinds 10 februari ook uit Nederland, verplicht om een antigeentest te kunnen overleggen. Bonhata vraagt zich af of deze maatregel het voor Bonaire echt veiliger maakt of dat het eiland bewust misleid wordt. De organisatie noemt de door Nederland opgelegde regel voor de extra vereiste test de nekslag voor het eiland.
Bonaire behoort tot Nederland maar dit wil volgens Bonhata niet zeggen dat de situatie hier gelijk is aan die in Nederland. De coronawet- en regelgeving zou dan ook niet hetzelfde moeten zijn. Op Bonaire wordt er hard gewerkt om antigeentesten op Bonaire Flamingo Airport te faciliteren, zodat er ook directe vluchten naar Bonaire kunnen komen maar dit wordt door de Nederlandse wetgeving tegengehouden. ,,Bonaire is afhankelijk van het toerisme. Door de nieuwe maatregelen is het voor reizigers nu onmogelijk om ons eiland te bezoeken. Voor vele met name Amerikaanse en Canadese reizigers, is de eis om 4 uur voor vertrek naar Bonaire een antigeentest af te nemen niet haalbaar. Door op ons vliegveld bij aankomst de mogelijkheid te bieden tot een sneltest, op vertoon van een negatieve PCR-test, zou het reizen naar Bonaire gemakkelijker worden”, aldus Bonhata.

Men vraagt zich af waarom de Nederlandse overheid dit tegenhoudt. ,,Als reizigers bij aankomst op het vliegveld van zowel Aruba als Curaçao een antigeentest kunnen laten afnemen, waarom kan dit op Bonaire dan nog niet? Van de 33.500 toeristen die in 2020 op het eiland kwamen, bleken slechts 6 personen positief.”
De brief waarin zij minister De Jonge verzoeken een beleidswijziging door te voeren voor de BES-eilanden in het algemeen en voor Bonaire in het bijzonder wordt gesteund door de Centraal Dialoog (CD). ,,Dit zou de Bonairiaanse economie de nodige financiële impuls kunnen geven om de in 2020 geleden omzetverliezen enigszins te compenseren en te voorkomen dat 2021 niet net zo’n rampjaar gaat worden. Wanneer er op Flamingo Airport voor arriverende passagiers de mogelijkheid geboden zou worden om ter plaatse een antigeentest af te laten nemen, zou dit drempelverlagend kunnen werken.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).