Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft de kerkgemeenten op Bonaire afgelopen vrijdag nogmaals gevraagd om maatregelen te treffen waarmee voorkomen wordt dat het aantal kerkgangers dat besmet raakt met Covid-19 verder oploopt.


bonkerkenMaatregelen opleggen kan Rijna niet vanwege het grondwettelijk recht op godsdienstvrijheid, maar zo op het eerste gezicht geven de kerken gehoor aan de oproep.
Nadat de overheid bijna twee weken geleden bekendmaakte dat de explosieve stijging van het aantal besmettingen is terug te voeren op een aantal clusters, waaronder een illegaal feest en een kerkdienst, hebben de kerken de eigen regels verder aangescherpt. Vele hielden zich overigens al aan de adviezen van de overheid.
Bonaire Christian Fellowship is een van de kerkgenootschappen die telefonisch bereikbaar waren of waar iemand aanwezig was die meer kon vertellen. Een woordvoerder van de kerk, op de hoek van de Kaya Brida en de Kaminda Lagun, zegt dat de regels al een paar maanden geleden zijn aangescherpt. In plaats van alleen een ochtenddienst, worden er op zondag drie diensten gehouden, verspreid over de dag. Per dienst mogen er maar 50 personen naar binnen nadat ze een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Iedereen moet een mondkapje dragen, er wordt niet gezongen en na afloop gaat iedereen naar huis. Hiermee geven zij gehoor aan de oproep van gezaghebber Rijna die er afgelopen vrijdag bij de kerken opnieuw op aandrong om niet te zingen tijdens de dienst of de mis en direct na afloop naar huis te gaan.
Ook de verenigde protestantse kerk houdt zich zowel in Rincon als in Playa strikt aan de door Rijna voorgestelde maatregelen. ,,Sinds de gezaghebber heeft gezegd dat er beter niet meer gezongen kan worden tijdens de dienst zijn we daarmee gestopt. Ook hebben we het aantal mensen dat wordt toegelaten beperkt tot 12 volwassenen in Rincon en 30 in Playa”, aldus dominee Wilma van der Linden. Buiten de kerken is een tent geplaatst waaronder kerkgangers plaats kunnen nemen wanneer het binnen vol is. ,,Maar dat is niet nodig want ik merk dat de kerkgang terugloopt. Mensen zijn angstig, vooral de ouderen en mensen met een onderliggende aandoening.” Ook hier wordt na de dienst geen koffie geschonken en gaan de mensen meteen naar huis.
Over de Internationale bijbelkerk van Bonaire die achter Bon Bida Spa & Gym gelegen is, hoort deze krant van bezoekers dat alle diensten tot nader order gecanceld zijn. Van de kerk zelf is nog geen reactie ontvangen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).