Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De campagne voor de jaarlijkse griepvaccinatie is deze week van start gegaan. De campagne wordt georganiseerd door de Afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) in samenwerking met de huisartsen van Bonaire.

griepvaccinDe griepprik is gratis verkrijgbaar bij de huisarts en is in eerste instantie bedoeld voor de risicogroepen.
Mensen met een medische aandoening zoals diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand en ouderen lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Wereldwijd is er een tekort aan griepvaccins. Bonaire volgt daarom het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om mensen met een gezondheidsprobleem en ouderen vanaf 70 jaar eerst de griepprik te geven. Gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar zijn daarna aan de beurt als er genoeg voorraad is.
,,Het griepvirus kunt u krijgen als iemand die griep heeft in de nabijheid van u hoest, niest, praat of u een hand geeft. De griepprik beschermt u alleen tegen het griepvirus. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus”, aldus de afdeling Publieke Gezondheid. Als iemand de griepprik krijgt, reageert het lichaam door afweerstoffen te maken. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat iemand die het vaccin gehad heeft toch ziek wordt. De vaccinatie zorgt er dan voor dat de ziekte een minder ernstig verloop heeft en de kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, kleiner is. Voor een goede bescherming wordt aanbevolen de griepprik elk jaar opnieuw halen.
Het duurt ongeveer twee weken voordat de vaccinatie werkt. Aangeraden wordt om de griepprik vóór het griepseizoen te halen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.