Al het nieuws

Van onze correspondent

Den Haag - De Tweede Kamer heeft woensdagavond met algemene stemmen de motie van D66-fractleider Rob Jetten aangenomen over een verplichte coronatest voor reizigers naar Bonaire.

bonmotieMinister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had geen bezwaar tegen de motie, maar waarschuwde in het debat wel dat hiervoor een wetswijziging nodig is.

In de motie, die bij indiening al door een groot deel van de Kamerfracties was ondertekend, wordt geconstateerd dat Bonaire in afwijking van de autonome landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten geen negatieve coronatest verplicht stelt voor binnenkomende reizigers. Daarnaast beschikt Bonaire niet over een ‘actieve ic’ (al is hiervoor wel door Nederland materieel beschikbaar gesteld, red.).

De regering moet er volgens de motie voor zorgen ‘dat Bonaire zich kan beschermen tegen besmettingen door inreizigers, zo mogelijk door dezelfde testverplichting als ingesteld door de autonome landen van het Koninkrijk’. In het debat noemde Jetten een mogelijke uitbraak van Covid-19 op Bonaire ‘dramatisch’ voor het toerisme.

Minister De Jonge noemde de kwestie ‘een hele moeilijke vraag’ en wees erop dat verplichte quarantaine volgens de noodverordening van het Openbaar Lichaam Bonaire wel mogelijk is, maar een verplichte test niet. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Hij is bereid daarnaar te kijken, ‘want ik ben het helemaal met u eens dat we Bonaire echt moeten helpen’.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).