Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Vanaf 15 augustus zal de Rijksrecherche een vaste standplaats krijgen op Bonaire en valt als enige onderdeel van het openbaar ministerie (OM) direct onder de verantwoordelijkheid van de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

rijksrechercheDe dienst werkte tot nu toe vanuit vier locaties in Nederland: Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Den Bosch.

De Rijksrecherche is in 1897 opgericht en heeft in de Nederlandse rechtsstaat een bescheiden, maar markante rol. Als algemene uitgangspunten voor de inzet van de Rijksrecherche geldt dat het onderzoek gericht is op overheidsfunctionarissen, dat er sprake moet zijn van een mogelijk strafbaar feit dat de integriteit van de overheid kan aantasten en dat in het onderzoek iedere schijn van partijdigheid moet worden vermeden. De dienst bestaat uit ervaren rechercheurs die worden ondersteund door een stafafdeling en de afdeling bedrijfsvoering.

Voorbeelden van onderzoeken door de Rijksrecherche zijn schietincidenten met dodelijke afloop of zwaar lichamelijk letsel, zedendelicten, (buitenlandse) corruptie, omkoping, valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim en celdoden in politiebureaus. Voor inzet van de Rijksrecherche geldt steeds dat hierbij overheidsfunctionarissen betrokken moeten zijn. Daardoor staat niet iedereen te juichen als de Rijksrecherche binnenkomt en zijn onderzoeken van rijksrechercheurs vaak gevoelig.

Een voorbeeld is het onderzoek door de Rijksrecherche naar het neerschieten van een geradicaliseerde IS-aanhanger op Amsterdam CS, eind 2018. De man had op twee willekeurige slachtoffers ingestoken en het incident leidde tot een Rijksrechercheonderzoek naar het politiegeweld, waarvoor de betrokken politiemensen werden gehoord. Uit dat onderzoek bleek vrij snel dat de agenten volgens de ambtsinstructie hadden gehandeld en dat ze door hun optreden hebben weten te voorkomen dat er meer slachtoffers zijn gevallen.

De Rijksrecherche van Caribisch Nederland (CN) zal intensief samenwerken met de Rijksrecherche in Europees Nederland en met de Landsrecherches van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.