Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - De politie zag zich het afgelopen weekend genoodzaakt meerdere waarschuwingsschoten te lossen. Eén keer verzette een verdachte zich tegen zijn aanhouding waarna omstanders zich ermee gingen bemoeien en de politieagenten bedreigden, bij een ander incident reageerden de vechtenden niet op de sommatie om op te houden.

bongeweldDe politie geeft aan dat er in de binnenstad sprake is van toenemend geweld en overlast die dit veroorzaakt. Zij zegt nadrukkelijker aanwezig te zullen zijn.

In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 mei werd tijdens een patrouille op de Kaya L.D. Gerharts een dienstdoende agent beledigd door een overstekende voetganger. Nadat de voetganger hierop werd aangesproken ging iemand anders zich ermee te bemoeien. Deze persoon begon de politie te beledigen en gaf geen gehoor aan de bevelen van de politie. Daarom werd overgegaan tot aanhouding van de 31-jarige man, waarbij de verdachte zich verzette. Vervolgens begon een groot aantal omstanders zich ermee te bemoeien en bedreigingen te uiten richting de politieagenten. Eén agent zag zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen waarop door de menigte echter niet werd gereageerd. Om de rust te herstellen werd er door een andere agent nog een waarschuwingsschot gelost.

Een dag later was het weer raak. Zondagochtend omstreeks 3.00 uur werd er in het centrumgebied preventief gepatrouilleerd door de politie. Een bestuurder van een auto ging demonstratief feveren in het bijzijn van de politie en de aanwezige menigte, en reed vervolgens weg. Er werd een achtervolging ingezet die in Nort Saliña eindigde. De 28-jarige bestuurder van de auto, een man met de initialen Y.J.C., werd aangehouden wegens het in gevaar brengen van verkeer en verzet tijdens zijn aanhouding.  De medepassagier, een man van 26 jaar met de initialen J.M.M.B., werd aangehouden wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht. De auto werd in beslag genomen.

Even later kregen in het centrum van Kralendijk twee personen ruzie. Ze bedreigden elkaar met een fles en een kapmes en waren omringd door een grote menigte. Aan bevelen van de politie om te stoppen werd geen gehoor gegeven waarna een politieagent zich genoodzaakt zag om een waarschuwingsschot te lossen teneinde de vechtenden te kunnen scheiden. Een 28-jarige man werd aangehouden wegens overtreding van de Wapenwet BES en het verstoren van de openbare orde. Er werd ook een vrouw van 22 jaar aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. De persoon die een kapmes bij zich had kon op dat moment niet worden aangehouden. Het onderzoek loopt.

Afgelopen maandag werden er in de binnenstad vier schoten afgevuurd vanuit een personenauto. Na onderzoek werd bij een woning aan de Kaya Kalipso een man van 28 jaar aangehouden in verband met het overtreden van de Vuurwapenwet BES. Op dit adres werd vervolgens een huiszoeking verricht waarbij munitie en een kleine hoeveelheid verdovende middelen in beslag werden genomen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.