Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Bonaire is er volgens gedeputeerde Elvis Tjin-Asjoe klaar voor om, zodra het internationaal toerisme weer op gang komt, bezoekers een veilige vakantie te bieden tijdens een ‘1,5-metervakantie’.

bonanderhalve,,De sector heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Veel hotels, restaurants en duikscholen, maar ook autoverhuurders en winkels, hebben de afwezigheid van toeristen benut om een kwaliteitsslag te maken. Er is geïnvesteerd in groot onderhoud en upgrading”, aldus de gedeputeerde van Economische Ontwikkeling in een artikel in de zomereditie van Bon Bini Bonaire (BBB).

 

De economie is, op de export van zout na, vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme en dat kwam in de loop van maart van de ene op de andere dag tot stilstand. Hotels, restaurants, autoverhuurders, duikscholen, souvenirwinkels, taxichauffeurs en gidsen zagen hun inkomen naar nul dalen. Van alle sectoren wordt die van het internationaal toerisme niet alleen het zwaarst getroffen door de coronamaatregelen, maar zal deze, zo waarschuwen experts, er ook het langst over doen om te herstellen.

Om het toerisme langzaam weer op gang te kunnen brengen, zijn er volgens Tjin-Asjoe protocollen gemaakt voor aanpassingen aan de inrichting van de accommodaties om gasten straks voldoende ruimte te bieden, ook zijn er extra hygiënische voorzorgsmaatregelen genomen. Bonaire heeft volgens hem een groot voordeel ten opzichte van massabestemmingen, je zit nooit hutjemutje omdat je altijd buiten kunt verblijven.

,,Meteen nadat besloten was de luchthaven dicht te doen zijn wij twee sporen gaan bewandelen. Het eerste was erop gericht de sociaal-maatschappelijke en financieel-economische gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Het tweede was ons voor te bereiden op het moment dat er weer gereisd kan worden. Met ons bedoel ik iedereen op het eiland die van het toerisme leeft, dus bijna heel Bonaire”, aldus de gedeputeerde. Het feit dat de cruiseschepen voorlopig niet terug zullen keren in het dagelijkse beeld van Kralendijk betekent volgens hem dat er in de openbare ruimte - zoals de boulevard en de winkels - meer capaciteit is voor verblijfstoeristen. ,,Wij hebben de Tourist Corporation Bonaire (TCB) gevraagd om in samenspraak met lokale partijen, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen een plan te maken om, als het zo ver is, de wereld te vertellen dat men hier welkom is.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.