Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - De eerste vlucht met gestrande ingezetenen van Bonaire wordt morgen uitgevoerd. De gehele groep - bestaande uit 44 personen - zal na aankomst in verplichte quarantaine gaan. Deze eerste groep repatrianten zal de basis vormen voor het vervolgtraject. Dat heeft het OLB gisteravond bekendgemaakt.

BonaireAirportHet verloop van de centrale quarantaine zal worden geëvalueerd, ook tussentijds. Zo zal worden onderzocht welk aantal repatrianten voor de zorg- en opvangketen haalbaar is. De groep die morgen aankomt bestaat uit ingezetenen met een vitaal beroep, ingezetenen wiens medische behandeling in Nederland is afgerond en enkele professionals, waaronder professionals die de medische sector komen versterken. Ook komt er een toestel uit Colombia met ingezetenen wiens behandeling is afgerond. Dit gebeurt op dezelfde dag. ,,Ondanks de wens om snel te repatriëren kan er nog geen datum worden gegeven voor de tweede groep repatrianten. Het hangt af van de ontwikkelingen op het eiland”, aldus het OLB.

Er zijn op dit moment ongeveer 250 Bonairianen die ergens op de wereld gestrand zijn en dolgraag terug willen naar huis. Een groep van zeventien mensen die in Nederland vastzitten heeft onlangs een rechtszaak aangespannen om de overheid te dwingen hen terug te halen. Hoewel de rechter van mening was dat de communicatie beter kon, had hij ook begrip voor de situatie waarin het eilandbestuur zich bevindt. Eind deze maand doet hij uitspraak.

Gistermiddag bleek de verwarring nog groot en de communicatie onder de maat. ,,Het is nu woensdag en officieel hebben we nog niets gehoord. Ik hoorde zojuist wel van een patiënt die in Nederland behandeld is dat ze op de vlucht van vrijdag zit. Ook wordt vanaf Bonaire door onze advocaat bevestigd dat zij gehoord heeft dat er meerdere patiënten naar huis gaan”, aldus één van de ingezetenen in Nederland. Een ander heeft gehoord dat de groep die vrijdag terugkomt in Buddy Dive Resort in quarantaine gaat.

Het steekt gezaghebber Edison Rijna dat hij veel berichten leest waarin gezegd wordt dat de overheid niet hard genoeg werkt aan de terugkeer van haar burgers. Het gerucht dat er alleen maar nieuw aangetrokken medewerkers van het OLB op de eerste vlucht meekomen ontkent hij ten stelligste. ,,We proberen wel mensen die een kritieke functie bekleden terug te halen. Maar ook een aantal patiënten die in Nederland behandeld zijn”, aldus de gezaghebber in het interview. Hij noemt het pertinent onjuist dat de nieuwe eilandsecretaris Tim Muller en zijn gezin op deze vlucht zitten. ,,Hij heeft geen moment op de lijst gestaan.”

Volgens één van de gestranden in Nederland lijkt het op een charmeoffensief van de gezaghebber. ,,Hij voelt de druk, het is goed om hiermee door te gaan. We willen naar huis.” De eerste vlucht zal volgens Rijna naar alle waarschijnlijkheid direct van Amsterdam naar Bonaire gaan met een Boeing 777 aangezien alle vliegtuigen van het type Airbus A 330 aan de grond worden gehouden. Deze mededeling ontlokte één van de ‘Nederlandse’ ingezetenen die op sociale media actief is de opmerking dat dit vliegtuig groot genoeg is om iedereen uit Nederland in één keer terug te halen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).