Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna deed dinsdagavond tijdens zijn online toespraak een oproep aan mensen die symptomen hebben die mogelijk wijzen op corona, om telefonisch contact op te nemen met hun huisarts. coronatest,,We komen nu in de fase van het actief op zoek gaan naar het virus om te onderzoeken of het er echt nog niet is. Dit betekent dat sinds vorige week, op advies van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), begonnen is met het testen van meer mensen”, aldus Rijna. ,,De arts met wie u contact opneemt zal evalueren of het nodig is om over te gaan tot testen.”

Er zijn de afgelopen dagen 26 tests afgenomen, waarbij niemand positief is getest. De voorzorgsmaatregelen die zijn genomen, samen met het ‘voorbeeldige gedrag van een grote meerderheid in onze samenleving’, hebben er volgens de gezaghebber toe bijgedragen dat de teller vandaag nog op nul staat.

Na het sluiten van de grenzen, het versterken van de medische sector en het nemen van diverse andere preventieve maatregelen zoals het sluiten van scholen en het beperken van sociale contacten zijn we volgens Rijna nu in de nieuwe fase beland. ,,Wat wij willen is het virus, dat mogelijk op ons eiland verborgen is, zo snel mogelijk ontdekken, om het vervolgens te kunnen isoleren zodat voorkomen wordt dat het zich verder verspreidt. De genomen voorzorgsmaatregelen worden nog niet versoepeld omdat het volgens de deskundigen twee tot drie weken kan duren om de groep te testen die valt onder de categorie van personen die mogelijk besmet zijn met het virus. ,,Het betreft personen met lichte of ernstige symptomen die direct of indirect contact hebben gehad met toeristen die onlangs ons eiland hebben bezocht en personen die in de zorgsector werken”, zo legde Rijna uit. Als er na die periode nog steeds geen enkel coronageval op Bonaire is, kunnen de voorzorgsmaatregelen volgens hem versoepeld worden. Maar indien er één of meer positieve gevallen worden geconstateerd is het de bedoeling om onmiddellijk over te gaan op een zogeheten lockdown, aangepast aan onze lokale omstandigheden.

,,Daarom is het belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de afgekondigde maatregelen, de sociale afstand blijft handhaven en zich blijft houden aan de hygiëneregels. Ik weet dat deze maatregelen offers van ons vraagt en dat we beperkt worden in onze dagelijkse bezigheden. Maar het hoofddoel van dit alles is om de veiligheid van alle bewoners van ons eiland te behouden.” Zoals deze krant gisteren al berichtte zal op 14 april de eerste groep inwoners teruggebracht worden naar Bonaire. Rijna bevestigde dit tijdens zijn toespraak. In totaal gaat het om 250 ingezetenen die zich nu in het buitenland bevinden. ,,Wie terugkomt gaat thuis 14 dagen in verplichte quarantaine en krijgt een zogeheten ‘buddy’ toegewezen. De buddy’s zorgen voor alles wat de mensen in verplichte quarantaine nodig hebben zodat het voor hen niet nodig is het huis te verlaten. Daarnaast zullen de personen in quarantaine streng gecontroleerd worden.” Er zijn volgens Rijna gevolgen voor diegenen die zich niet aan deze regels houden, dit kunnen zware sancties zijn. De eerste groep die terugkeert zijn inwoners met een vitale functie die terugkeren om ondersteuning te verlenen in deze crisisperiode.

Hierna zal er steeds een groep van maximaal 50 personen teruggebracht worden net zolang totdat de hele groep weer thuis is. Rijna prees de solidariteit die volgens hem essentieel is in tijden van crisis. ,,Er zijn medische experts uit Nederland en Colombia gekomen om bij Stichting Fundashon Mariadal te helpen en om patiënten per ‘ambulance flight’ te vervoeren wanneer dat nodig is. Onze zustereilanden helpen ons wanneer dat nodig is en wij helpen hen voor zover mogelijk. Zo zijn er drie patiënten uit Saba in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling die niet op Saba beschikbaar is. Het is goed om te vermelden dat er op Saba, net als bij ons, nog niemand positief getest is op het virus.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.