Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - De coronacrisis heeft wereldwijd grote impact op de economie. Bedrijven hebben van de ene op de andere dag geen inkomen meer en werknemers worden ontslagen. Gelukkig heeft de Nederlandse regering steunmaatrelen aangekondigd die ook voor Caribisch Nederland gaan gelden.

F12 BON inventiefWie niet onder één van deze regelingen valt, heeft echter een probleem en zal inventief moeten zijn om ervoor te zorgen dat het bedrijf na de crisis nog bestaat. De eigenaren van Rancho Washikemba proberen met een fundraising het benodigde geld bijeen te krijgen om hun paarden te kunnen blijven voeren. De opzet lijkt te lukken.

Rancho Washikemba is een kleine manege op Bonaire. Ze hebben twaalf paarden waarmee ze normaal gesproken ‘ride n’swim tours’ organiseren met toeristen. Daarnaast verzorgen zij paardrijlessen voor mensen van het eiland en één dag in de week is er therapie voor kinderen met een beperking. Door de coronacrisis verwachten zij grote problemen voor hun paarden. ,,De paarden zijn onze ‘werknemers’ maar we kunnen ze niet zo maar ontslaan. Ze vallen uiteraard niet onder de regeling werktijdverkorting. De kosten die we de komende maanden hebben, paardenvoer, zijn niet gedekt”, aldus eigenaar Barend Klarenbeek. Klarenbeek en zijn vrouw Irene Swier zijn nu bijna twee jaar eigenaar van de manege.

Het coronavirus is hun derde tegenslag. Door de grenssluiting met Venezuela moest het voer uit Nederland komen, wat drie keer zo duur was. Daarna konden ze door het aanspoelen van sargassum twee maanden niet zwemmen met de paarden en hadden ze dus geen inkomsten. ,,Maar het coronavirus, en dus geen toeristen en geen lessen, komen we misschien niet te boven. Wij kunnen altijd wat anders gaan doen, maar onze paarden niet.”

,,De paarden krijgen twee keer per dag compact gras en paardenbrokken. Ze hebben de hele dag de beschikking over hooi. Het gestel van een paard vraagt om continuïteit in brandstof. Een korte tijd rantsoeneren, of zelfs geen voer, zal direct zijn weerslag hebben op de gezondheid van de paarden. Aansterken kan maanden duren”, aldus de eigenaren van de manege.

Ze kwamen op het idee om via gofundme.nl een fundraising op te zetten om voor vier maanden paardenvoer te kunnen inkopen. Ze wisten niet wat ze ervan moesten verwachten. Maar sinds de eerste donaties en berichten kunnen ze naar eigen zeggen gelukkig weer wat beter slapen. ,,We zijn dagelijks geroerd hoe begaan mensen zijn.”

De donaties worden alleen gebruikt om de paarden te verzorgen. Een container laden met het benodigde voer en het verschepen van Nederland naar Bonaire kost 10.000 euro. Daarmee zijn de paarden vier maanden voorzien. ,,Als wij dit zo snel mogelijk kunnen bestellen zijn de paarden gered tot juli. Dan zou het toeristenseizoen weer beginnen en kunnen we op eigen kracht weer door. Dit weekend was er al 7.500 euro gedoneerd en ze hebben goed hoop dat ze het vooraf gestelde doel gaan halen.

www.ranchowashikemba.com
www.gofundme.com/manage/save-the-horses-trough-corona-period


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).