Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Tijdens de persconferentie over de noodmaatregel die vanaf woensdag 18 maart van kracht is, heeft gezaghebber Reina tijdens zijn toespraak het waarom en de precieze invulling van de noodverordening verder uitgelegd.

uitleg,,Zoals ik u al eerder heb laten weten komen alle leden van het eilandelijk bestuursteam iedere dag bijeen om te besluiten welke maatregelen nodig zijn om Bonaire zo goed mogelijk te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ondanks het feit dat er nog steeds geen indicatie is van een besmetting op het eiland, nemen wij verregaande extra beperkende maatregelen. Vanuit het perspectief van de medici zijn deze maatregelen nog niet noodzakelijk toch zetten wij deze in werking”, aldus de gezaghebber.

Aan de hand van een noodverordening is besloten dat scholen per direct dicht gaan evenals sport- en fitnessclubs, sportaccommodaties, kerken en zwembaden. Restaurants en horecagelegenheden moeten rekening houden met ‘social distancing’ en er mogen maximaal 50 personen in het pand aanwezig zijn. Er geldt een samenscholingsverbod, een verbod op hinder en een verbod op evenementen met meer dan 50 personen. De luchthaven wordt beveiligd en is uitsluitend toegankelijk voor bestemmingsverkeer.

Bedrijven hoeven niet te sluiten, maar worden geadviseerd na te denken over het invullen van hun eigen kritieke processen. Hen wordt gevraagd de nodige voorzichtigheid te betrachten en zich te houden aan de maatregelen om verspreiding te voorkomen. ,,Toeristen op het eiland die uit een risicogebied zijn gekomen worden nu verplicht om in quarantaine te blijven. Er is nog geen sprake van een besmetting, maar de overheid zal de bevolking blijven informeren over het aantal quarantainegevallen. Er is opvangmogelijkheid geregeld voor de kinderen van mensen die werken in de zorg en dit zelf niet kunnen regelen. Er wordt nu nog gezocht naar opvang voor de kinderen van mensen die werken in andere cruciale bedrijfstakken”, aldus Rijna.

,,Zoals u hoort zijn dit zware maatregelen en nogmaals wil ik benadrukken dat wij deze preventief nemen. Ik roep u allen op om kalm te blijven. Wij bevinden ons in een andere situatie dan bijvoorbeeld Europees Nederland. De maatregelen die wij nemen zijn niet reactief, maar preventief. Ook wil ik een oproep aan u doen om zelfredzaam te zijn en elkaar te helpen waar nodig.”

Rijna roept de bevolking op om onnodige onrust te voorkomen. ,,Volg daarom het nieuws van de officiële media en wees waakzaam voor ‘fake news’. Er is informatie beschikbaar op de website rijksdienstcn.com, deze wordt gedeeld op de Facebookpagina van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Daarnaast zal ik ervoor zorgen dat u regelmatig middels persstatements wordt geïnformeerd.” Over ingezetenen die willen terugkeren zou gisteren worden overlegd. Vanaf 19 maart kunnen inwoners tussen 7.00 en 21.00 uur gratis bellen naar 0800-1351 met vragen heeft over alles wat met het coronavirus te maken heeft. Afhankelijk van de situatie kan de noodverordening worden aangepast.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).