Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) excuses moet aanbieden aan de Bonairiaanse UPB-politicus Ramoncito Booi en dient te kijken naar een passend gebaar.

F04 BON Ramonsito Booi cmykVolgens van Zutphen had het OM in alle openheid moeten erkennen dat het te lang heeft gedaan over de behandeling van de strafzaak ‘Zambezi’ tegen Booi. Dat schrijft de ombudsman in een nieuw rapport.

Ook concludeert hij dat het OM in de betreffende zaak fouten en verkeerde keuzes heeft gemaakt. Het OM zou de klacht van Booi over de manier waarop het OM te werk ging niet op een behoorlijke manier hebben behandeld.

Het OM begon een onderzoek naar Booi toen een stichting meerdere politici beschuldigde van fraude en witwassen. Na jarenlang procederen door het OM sprak de rechter hem vrij. Door de manier waarop het OM te werk ging, had de strafzaak een grote impact op het leven van Booi en dat van zijn familie. Zo duurde de strafzaak jarenlang en werd het uitgebreid behandeld in de media. Het OM schond de privacy van de politicus door informatie over de zaak te verstrekken aan de stichting die hem had beschuldigd, aldus Van Zutphen.

Nadat Booi vrijgesproken was, gaf het OM een interview waarin de indruk werd gewekt dat de vrijspraak onterecht zou kunnen zijn. De ombudsman vindt dat het OM rekening had moeten houden met de schadelijke gevolgen daarvan voor Booi. Ook vindt hij dat het OM beter had moeten meewerken aan het uitkeren van de schadevergoeding voor de kosten die Booi tijdens de strafzaak maakte.

Van Zutphen vindt het belangrijk dat de overheid zich coulant opstelt en erkent dat er fouten zijn gemaakt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.