Al het nieuws

Reina positief over de toekomst van Bonaire
Van onze correspondent
Kralendijk - ,,Waar minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops in 2018, toen hij nog staatssecretaris was, vond dat Bonaire te weinig voortgang maakte, benadrukte hij onlangs in een debat met de Tweede Kamer dat er op Bonaire goede dingen gebeuren.

nieuwjaarstoespraakEn zo is het. Ik hoop dat we over vijf jaar tegen elkaar kunnen zeggen dat 2019 het jaar was van de ommekeer”, aldus gezaghebber Edison Reina in zijn nieuwjaarstoespraak.
Volgens de gezaghebber was niet alles rozengeur en maneschijn, alle partijen hebben volgens hem ook steken laten vallen.
Reina benadrukte dat Bonaire een bestuurlijk moeilijke periode achter zich heeft gelaten en dat het eiland zich nu richt op de toekomst, met minder aandacht voor wat de mensen verdeelt en meer aandacht voor wat de Bonairianen onderling verbindt. ,,Velen van u verlangen daar ook naar, na jaren waarin het wel beter ging met onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg, maar er op andere, net zulke belangrijke terreinen teleurstellend weinig vooruitgang is geboekt. Terwijl wij daar met zijn allen na 10-10-‘10 wel op hadden gehoopt.”
Het heeft volgens de gezaghebber lang geduurd voordat de bestuurders van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en het Rijk elkaar hadden gevonden in een gemeenschappelijke agenda om het leven er voor de Bonairianen beter op te maken. Dat was immers, zo is ook in politiek Den Haag vaak gezegd, het doel van de staatkundige vernieuwing. ,,Dat u zo lang heeft moeten wachten op bijvoorbeeld de aanpak van de armoede of de wegen heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is dat we, de regering en het Bestuurscollege (BC) van Bonaire, hebben onderschat hoe groot de achterstand is die ons eiland in zijn ontwikkeling heeft opgelopen als onderdeel van het land Nederlandse Antillen.”
Die achterstand zit hem volgens Reina niet alleen in zichtbare zaken zoals de slechte staat van de wegen, maar ook in het lokale overheidsapparaat. De uitvoeringskracht hiervan laat volgens hem te wensen over. ,,De vele bestuurswisselingen hebben de vooruitgang in de weg gestaan. Gelukkig lijkt de bestuurlijke stabiliteit te zijn teruggekeerd en is er weer sprake van een constructieve samenwerking met het ministerie van BZK en de vakdepartementen die op hun beleidsterrein medeverantwoordelijk zijn voor het wel en wee van de bevolking van Bonaire.”
Volgens Reina heeft ook Den Haag steken laten vallen. Pas nadat er in het kabinet een aparte bewindspersoon is gekomen voor de Caribische delen van het Koninkrijk ontstond er volgens hem echt de ambitie om het beter te doen. Het herstelde vertrouwen heeft inmiddels een reeks concrete resultaten opgeleverd zoals overeenkomsten over de afbouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie, het betaalbaar houden van drinkwater, de aanleg van wegen rond scholen, het uitbreiden en toegankelijk maken van kinderopvang, de bouw van vijfhonderd sociale huurwoningen en een preventieakkoord om Bonaire gezonder te maken.
,,Een belangrijke doorbraak is de vaststelling van een ijkpunt voor een sociaal minimum en de stappen die staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zet om de armoede op ons eiland terug te dringen. Zo gaan per 1 januari opnieuw het minimumloon, de sociale uitkeringen en de kinderbijslag omhoog. Maatregelen om de kosten van levensonderhoud te verlagen zijn in voorbereiding.”
De gezaghebber zegt te merken dat het besluit van het BC om de gemeenschap uit te nodigen ideeën te leveren voor het collegeprogramma en het Masterplan 2030 goed is gevallen. De stemming in de samenleving, onder burgers, ondernemers, organisaties, stichtingen en verenigingen slaat volgens hem om in de goede richting. ,,Het doet mij goed dat de mensen in beweging komen. Van onszelf zijn wij Bonairianen een beetje afwachtend. Terwijl we barsten van het talent en een groot arsenaal aan vaklieden en goed opgeleide young professionals hebben. We hebben echter de neiging het initiatief makkelijk uit handen te geven. Daardoor blijft onderbelicht dat wij tot veel meer in staat zijn dan we zelf denken. Zeker als we onze energie richten op gemeenschappelijke doelen”, aldus Reina.
Hij wil bij de Bonairianen een grotere bereidheid zien om mee te helpen aan een Bonaire waar welvaart en welzijn in balans zijn en vooruitgang hand in hand gaat met het behoud van de identiteit, cultuur, natuurlijke rijkdommen en de typisch Bonairiaanse tradities, normen en waarden. ,,We staan als klein eiland voor grote uitdagingen. Onze samenleving groeit, aan het eind van dit jaar zullen we voor het eerst in de geschiedenis het aantal van 21.000 inwoners hebben bereikt. We maken een groei mee in economische activiteiten en handel.”
Alhoewel er het afgelopen jaar veel in gang is gezet, liggen er volgens Reina nog dringende knelpunten te wachten om daadkrachtig te worden aangepakt en het BC kan dat niet alleen. ,,Daarvoor is samenwerking nodig. Niet alleen met de eilandsraad en de ministeries, maar ook met de samenleving.”

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.