Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het Papiaments is volgens het Bestuurscollege (BC) niet alleen de eigen taal van Bonaire, maar ook een belangrijk onderdeel van de Bonairiaanse identiteit en cultuur.

bonpapiaments,,De sterke groei van de bevolking bestaat grotendeels uit mensen die zich van buiten Bonaire op het eiland vestigen. Het merendeel is, zo leert de praktijk, het Papiaments niet machtig. Zij vinden daardoor moeilijker hun weg in de Bonairiaanse samenleving.”
Het BC wil daarom nieuwe inwoners stimuleren zo snel mogelijk de taal te leren verstaan, spreken en lezen en zich te verdiepen in de lokale cultuur ‘zodat zij optimaal kunnen genieten van de voordelen van het wonen op Bonaire en kunnen meedoen in de gemeenschap en daaraan ook een waardevolle bijdrage kunnen leveren’. Om het goede voorbeeld te geven heeft het BC besloten personeel dat in overheidsdienst treedt en het Papiaments niet beheerst te verplichten zich de taal zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen een jaar, eigen te maken. ,,Dat komt het functioneren van het gehele overheidsapparaat ten goede en daarmee ook onze dienstverlening.”
,,Het moet vanzelfsprekend zijn dat de lokale bevolking in de contacten met de overheid wordt aangesproken in de taal die de meesten thuis spreken”, aldus gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe van Personeel & Organisatie.
,,Het is ook veel beter voor de collegiale verhoudingen en de teamgeest als je op de werkvloer in het Papiaments met elkaar kunt communiceren.
Het BC wil niet zo ver gaan om een algemene verplichting in te voeren. Wel denkt het BC aan een aanmoedigingsbeleid. Overigens hebben sommigen dat zetje helemaal niet nodig. Die zien zelf het voordeel ervan in om zich snel in het Papiaments te kunnen redden.
,,Een voorbeeld is Marnix van Rij die als fiscaal expert door het OLB is ingehuurd. Hij en zijn echtgenote Courtney zijn begin september op het eiland komen wonen en zijn meteen met een cursus Papiaments begonnen. Deze week hebben ze hun certificaat in ontvangst genomen”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe die bij de uitreiking aanwezig was om het echtpaar Van Rij te complimenteren.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).