Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Bon Tera is een pionier op het gebied van het kweken van groenten en kruiden op het eiland. In 2018 heeft eigenaar Arie Boers het eerste deel van een kassencomplex neergezet vlakbij Lagun Hill.
komkommerSindsdien weten zowel particulieren als bedrijven de weg erheen te vinden. Op dit moment is hij bezig met een uitbreiding ter grootte van veertig procent van de bestaande kas. ,,We hebben extra ruimte nodig want we willen meer gaan telen en tegelijkertijd de grond niet uitputten”, aldus Arie. Hij zegt de grootste leverancier van komkommers op het eiland te willen worden.
Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en de politici in Den Haag geven keer op keer aan dat het voor Bonaire belangrijk is dat er landbouwproducten van eigen grond in de winkels komen te liggen. Bonaire wordt dan minder afhankelijk van de import en dat moet de kosten van levensonderhoud volgens de politici omlaag brengen. Tot nu toe gebeurde het telen van producten mondjesmaat totdat Arie Boers het in 2018 groots aanpakte. Hij betwijfelt echter of de producten die hij levert op dit moment al goedkoper zijn dan hetgeen wordt ingevoerd. ,,De kwaliteit is wel beter en we creëren banen voor het eiland maar vooral de hoge prijs van het water zorgt voor een navenant hoge kostprijs.”
Arie kwam in 2011 naar Bonaire om stage te lopen op het gebied van tuinbouw en groenteteelt. Hij hielp Krusada met het opstellen van een plan om groenten te kweken. Toen hij in 2014 zijn studie in Nederland had afgerond kwam hij terug naar Bonaire en ging hij bij Krusada aan het werk om zijn plan te vervolmaken. Na opnieuw een periode in Nederland kwamen Arie en zijn vrouw Tessa in 2018 naar Bonaire, regelden alle vergunningen, bouwden een huis en begonnen in september van dat jaar met hulp van vriend Adrian Goedegebuure, Adrie’s vader en andere vrienden en familie met de bouw van een groot kassencomplex.
,,Soms denk ik weleens dat we gek zijn. We zijn aan iets begonnen zonder te weten waar het heen gaat. Op dit moment gebruiken we water van het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) om de planten te besproeien”, aldus Arie. Brak water kan hij niet gebruiken vanwege het zout en ‘grijs’ water van de waterzuiveringsinstallatie heeft hij tot niet toe niet gekregen. ,,Op dit moment betalen we voor iedere kuub water dezelfde (hoge) prijs. Wanneer ze, zoals ze van plan zijn, teruggaan naar het oude systeem waarbij de prijs per kuub stijgt naarmate er meer gebruikt wordt, hebben we een probleem.”
Door de uitbreiding kan Bon Tera een continu aanbod leveren. Nu is het soms nodig om een bepaald product tijdelijk niet te planten en dus niet te kunnen leveren vanwege gebrek aan ruimte. Bon Tera is inmiddels een begrip op Bonaire. Op dinsdag en donderdag wordt er tussen 14.00 en 17.00 uur ‘aan huis’ verkocht. Bij Van der Tweel en Warehouse liggen de producten van Bon Tera in de schappen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.