Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De nieuw opgerichte vereniging Asosashon pa Otorgamentu di Erfpacht sin Korupshon (Asoteko) stelt zich tot doel vermeende corruptie bij uitgifte van erfpacht aan de kaak te stellen.

BON erfpachtDe vereniging zal, bijgestaan door advocaat Michiel Bijkerk, namens meerdere personen een rechtszaak aanspannen waarin het gerecht gevraagd wordt de overheid op te dragen aan hen een stuk erfpachtgrond uit te geven binnen drie maanden tijd. Het gaat hier om personen die al jaren wachten op hun stukje grond. Iedereen die voldoet aan de wettelijke voorwaarden dient volgens de vereniging een erfpachtterrein te krijgen binnen drie tot maximaal zes maanden.
,,Er zit een ‘virus’ in de uitgifte van erfpacht. Dit virus heet corruptie. Dat heeft de erfpachtuitgifte altijd de das om gedaan”, aldus de vereniging in haar persbericht. Zij zegt te beschikken over informatie dat dit ‘virus’ al minstens sinds 1965 actief is. ,,Het is hoog tijd dat een remedie wordt gevonden om dit uit te roeien, zodat in de toekomst iedereen een stukje erfpacht kan krijgen.”
Het overheidssysteem van erfpachtuitgifte heeft ten doel vooral arme mensen te helpen aan een goedkoop stuk grond, waarop zij dan zelf een huis kunnen bouwen. Maar volgens Asoteko hebben de politici op Bonaire er altijd misbruik van gemaakt. Ze gebruiken het volgens de vereniging om stemmen binnen te halen, om aanhangers van andere partijen te boycotten, om hun eigen zakken te vullen of de partijkas te spekken. ,,Iedereen weet dat het gebeurt maar we wisten nooit wat we konden doen om aan deze lange geschiedenis van misbruik een einde te maken.”
Er moet volgens de leden van Asoteko een echte oplossing worden gevonden voor dit probleem. ,,Die oplossing is eenvoudig. Iedereen die voldoet aan de wettelijke voorwaarden dient een erfpachtterrein te krijgen binnen drie tot maximaal zes maanden. Dat is heel eenvoudig te realiseren. De Bonairiaanse overheid heeft genoeg grond die verkaveld kan worden, zodat iedereen een stukje erfpachtgrond kan krijgen.”
Asoteko spant de genoemde rechtszaak aan omdat volgens haar een overheid die zijn burgers zo behandelt totaal niet voldoet aan zijn rechtsplicht. Het Verdrag inzake Sociale, Economische en Culturele Rechten schrijft namelijk voor dat alle overheden ter wereld ervoor moeten zorgen dat alle mensen op adequaat niveau kunnen leven, hetgeen onder meer betekent dat zij adequate woonruimte hebben.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.