Al het nieuws

Presentaties, workshops en excursie zorgen voor nieuwe impuls
Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens de conventie van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) die op 28 oktober op Bonaire is gehouden hebben biologen van de regio elkaar ontmoet.

bonbiologenDit om koraalrestoratie, het Koraal Actieplan, het wetenschappelijk platform ‘Observation.org’ en de komende oproep voor wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) te bespreken. Naast het bijwonen van presentaties en workshops zijn de biologen van onder andere de zes nationale parken van het Caribisch deel van het Koninkrijk ook op excursie geweest om met eigen ogen het koraalrestoratiewerk van Reef Renewal Foundation Bonaire te zien.
De parkbiologen zijn tijdens de conventie een stuk wijzer geworden over de toepassingen van koraalherstel en ze hebben geleerd van elkaars ervaringen en kennis. De opgedane kennis geeft het werk een impuls op de andere eilanden. ,,Het is heel inspirerend om te zien wat hier op Bonaire al allemaal gedaan wordt en te leren over ervaringen van de andere eilanden, welke kennis beschikbaar is en hoe deze toegankelijk kan worden gemaakt met de ontwikkelde methodieken.” gaf Jessica Berkel van St. Eustatius National Parks Foundation (Stenapa) als feedback.
De openbare lezing heeft gezorgd voor veel gemengde gevoelens. De status van de koraalriffen is volgens de biologen naar wetenschappelijke maatstaven matig tot zeer ongunstig, wat betekent dat het vijf vóór, of misschien wel vijf over twaalf is. Voorop staat dat de status van de koraalriffen van cruciaal belang is voor de duurzame welvaart van de eilanden op lange termijn. De wilskracht om in actie te komen om de teloorgang van het koraal tegen te gaan is groot. Komende jaren zullen, ook voor de DCNA, in het teken van koraalherstel staan.
Hans Verdaat presenteerde hoe de gratis website <f"adscala-italic">DutchCaribbean.Observation.org<f"adscala-romein"> en bijbehorende apps gebruikt kunnen worden door de natuurbeschermingsorganisaties van de Nederlandse Cariben. Deze gratis website en gratis apps kunnen niet alleen door biologen worden gebruikt, maar ook door alle burgers om dieren en planten te melden die men op de eilanden ziet. De website is beschikbaar in meer dan veertig talen en wordt nu ook vertaald in het Papiaments. De rapporten van lokale gemeenschappen zijn zeer waardevol voor de natuurbeschermingsorganisaties. Ze vormen een nuttige bron van kennis en dragen bij tot de bescherming van de gerapporteerde soorten.
Arjan de Groene van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) gaf een workshop over het Natuurbeleidsplan en het Koraal Actieplan dat wordt ontwikkeld voor de BES-eilanden. De workshop bood een waardevol platform voor de deelnemers om een terugkoppeling te geven over hoe dit plan succesvol kan worden geïmplementeerd. Aruba, Curaçao en Sint Maarten kregen de kans om input te geven over mogelijke toekomstige samenwerking tussen deze drie eilanden en de BES-eilanden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.