Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Koninkrijksrelaties.nu houdt per direct op te bestaan. René Zwart, eigenaar van genoemde site die in opspraak raakte in verband met aantijgingen van ‘omkoping van de pers door het Bestuurscollege (BC) van Bonaire’, heeft gisteren bekendgemaakt ‘journalist-af’ te zijn.

F06 Zwart journalist afOf Bonaire, onderdeel van (Caribisch) Nederland, nog gebruik wil maken van zijn diensten á 80 euro per uur, laat Zwart over aan het BC in Kralendijk. Hij heeft de MPB/UPB-coalitie laten weten er ‘alle begrip voor te hebben’ als de gezaghebber en de drie gedeputeerden de samenwerking met hem ‘in heroverweging willen nemen’, ofwel opzeggen.
Zwart in Nederland kwam samen met Harald Linkels op Bonaire - die journalistieke bijdragen levert aan BES Reporter en Bonaire.nu/Curaçao.nu van Sylvia de Leon, die op hun beurt nauw samenwerkten met Koninkrijksrelaties.nu - kwam in opspraak door het uitlekken van documenten waaruit blijkt dat deze journalisten/correspondenten ook betaald werk (gaan) verrichten voor het politieke bestuur van Bonaire.
Oppositiepartij Partido Demokrat (DP) vroeg onmiddellijk een buitengewone Eilandsraadsvergadering aan (die nog moet plaatsvinden). De fractie spreekt van ‘omkoping van de pers’ door het college van regeringspartijen MPB en UPB. Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe reageerde nog niet op vragen van het Antilliaans Dagblad. Tegenover de krant Extra Bonaire herhaalt hij wat in de gelekte stukken staat: de afdeling Communicatie van de overheid kampt met gebrek aan menskracht en expertise.
Zwart, die tot hij met de website Koninkrijksrelaties.nu begon correspondent was voor het Antilliaans Dagblad (de uitgever van deze krant zegde de samenwerkingsrelatie vanwege belangenverstrengeling op), werkte als journalist ook langdurig voor de Arubaanse regering van premier Mike Eman (AVP) - waarvoor hij ook een lovend boek schreef: ‘Visie, Passie en Lef’ - en produceert voor het Kabinet van Gevolmachtigde minister Anthony Begina van Curaçao in Den Haag ook de public relations-uitgave Curaçao Magazine.
Koninkrijksrelaties.nu gaat nu ‘offline’, zoals de eigenaar het zelf noemt. Een dag eerder stelde Zwart nog nadrukkelijk dat zijn journalistieke onafhankelijkheid niet in het geding is. Sinds jaar en dag werkt hij voor allerlei overheden en overheidsinstanties, waaronder óók Directie Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag, waarvoor hij bijkluste. Hetzelfde geldt ook voor het politieke bestuur van Sint Maarten. Dit alles heeft hem echter - naar eigen zeggen - nooit belemmerd onafhankelijke journalistiek te bedrijven.
Een etmaal later zegt hij het beroep als journalist vaarwel. En daarom hoeft hij ‘niet langer neutraal te zijn’. Hij wenst de Caribische (ei)landen een politiek/bestuurlijk Den Haag toe dat bereid is een tandje bij te zetten om de niet te rechtvaardigen verschillen tussen de koninkrijksdelen weg te werken. Zwart overweegt een boek te gaan schrijven ‘over politiek en media in de Cariben’. Hij weet zelf van de hoed en van de rand.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.